Comunicat sobre l’escalada de la tensió a Ucraïna: És l’hora de la diplomàcia
22-01-2022
En aquestes hores i dies decisius per evitar una guerra cal fer tots els esforços diplomàtics, en particular des de la diplomàcia europea, per evitar un conflicte armat que de per si i per les seves derivades és de la màxima preocupació. Cal dir, però, que no està escrit encara que hi hagi una invasió militar i per tant, considerem que:
- Cal activar tots els formats de converses diplomàtiques multilaterals per desescalar la tensió i atendre les preocupacions de seguretat de tots els actors. Donem suport als esforços Franco-alemanys de fer reviure el marc de les negociacions diplomàtiques dels acords de Minsk.
- La diplomàcia europea ha de jugar un rol autònom, constructiu i específic per assegurar la pau al continent, que està atravessat per multitud d’interdependències.
- Cal que totes les parts facin gestos per a la distensió. L’actual espiral pot conduir a un conflicte armat, també per la via dels accidents i incomprensions.
- Rebutgem els preparatius i desplegament per part de Rússia d’una possible invasió armada d’un país sobirà com és Ucraïna. Cal preservar la prevalença del dret internacional i garantir el dret a la integritat territorial d’Ucraïna.
- Denunciem que les maniobres actuals de l'OTAN contribueixen al clima pre-bèlic, a la tensió i a la percepció d'inevitabilitat del conflicte.
- Totes les parts saben que en un horitzó previsible temporal no està sobre la taula ni és factible la incorporació d’Ucraïna a l’OTAN. En la nostra opinió, l’OTAN no hauria d’ampliar-se a més països i cal qüestionar-ne seriosament la seva existència quan solidifiqui una Unió Europea de la defensa. Però les decisions sobre neutralitat o sol.licitud de vincle dels països en les aliances internacionals les ha de prendre lliurement cada país sense ingerències.
21 de gener, 2022.