Una Catalunya des de tots els territoris

Una Catalunya des de tots els territoris

< TORNA

Un país des de tots els territoris

La Catalunya actual:

A Catalunya la ciutadania hem sigut testimonis de la connivència entre el poder polític i el poder econòmic en la proliferació de megaprojectes i infraestructures que només buscaven el màxim benefici privat i atacaven allò que és patrimoni de totes i tots. En són exemples una política extractivista desaforada, la pràctica del fracking, megaprojectes com EuroVegas o BCN Word, la posada en marxa d’abocadors i incineradores il·legals, la MAT, una gestió insostenible dels residus, l’edificació incontrolada al nostre litoral, el Pla Hidrològic de l’Ebre, el transvasament encobert del Segarra-Garrigues, etc.

Durant els darrers anys hem vist també com el negoci urbanístic s’ha apropiat de la ciutat, provocant una llarga llista d’efectes devastadors a nivell social i ambiental: predomini del model d’urbanització difusa i de baixa densitat, bombolla immobiliària, desnonaments, negació del dret a l’habitatge a les persones joves, destrucció d’espais naturals, especulació amb el preu del sòl, desplaçament de milions de persones a les perifèries, mobilitat induïda per anar a la feina o els centres d’estudi, etc.

Al mateix temps, la transformació i la despoblació del món rural dibuixa un escenari d’envelliment de la població i d’increment de la desigualtat de gènere. Les polítiques agràries han propiciat l’abandonament de l’activitat agrícola i ramadera extensiva i han fomentat un model intensiu, industrial i globalitzat que provoca enormes impactes ambientals i socials negatius.


La nova Catalunya en Comú que volem construir:

Per tenir ciutats i viles més justes i sostenibles és imprescindible aturar l’especulació del sòl. Apostem per promoure la contenció en l’ocupació del sòl i la configuració de pobles i ciutats compactes. El govern d’aquestes transformacions, d’altra banda, s’ha de basar en la planificació territorial i urbanística, que ha de sorgir de la ciutadania i s’ha de dur a terme mitjançant mecanismes de participació real.

Al mateix temps, apostem per revitalitzar el món rural amb una agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca sostenibles, que millorin el bon estat ecològic de tot el territori i apliquin uns models laborals i socials justos. Cal potenciar nous sectors amb valor afegit i demanda creixents, com ara l’agricultura ecològica, el turisme rural sostenible o les cooperatives de consum, i cal dotar el territori de les infraestructures adequades. El desenvolupament rural sostenible requereix que es reconeguin, es valorin i es remunerin adequadament els serveis ambientals que presten els pagesos i les pageses.

Propostes:

  • Equitat territorial. Impulsarem un nou model territorial que garanteixi un accés equitatiu a la renda, als serveis i a la qualitat de vida amb independència del lloc de residència.
  • Una xarxa de transport públic descentralitzada. Millorarem la xarxa de transport públic de Catalunya per convertir-la en una xarxa menys radial i més descentralitzada.
  • Revitalització agroecològica del món rural. Desenvoluparem una política agroalimentària vinculada al territori, considerant el sector agrari com a factor estratègic per contrarestar els efectes de la crisi ecològica i alimentària global.