Catalunya en Comú reclama fer front urgentment a la crisi social a Europa per aturar l’avenç de l’extrema dreta
La reelecció ahir d’Angela Merkel va estar molt marcada per l’entrada d’Alternativa per Alemanya (AFD) al Bundestag, esdevenint la tercera força més votada i la primera força d’extrema dreta a entrar al Parlament després de la Segona Guerra Mundial.
En reacció als resultats d’ahir, a Catalunya en Comú qualifiquem d’extremadament preocupant l’augment i l’entrada a les institucions de l'extrema dreta d’AFD, que suma Alemanya a la llista de països amb una extrema dreta forta. Creiem que cal fer front urgentment a la crisi social i a la creixent desigualtat a Europa per aturar la demagògia de l'extrema dreta. No podem quedar-nos passius davant d’aquest alarmant auge a molts països de la UE, i per tant reclamem als dirigents europeus que reaccionin i que s’adonin d’una vegada que l’onada de pèrdua de drets i l’austeritat són les que ens han portat a aquesta situació.
L’emergència de l’extrema dreta al Parlament alemany ens retorna a les pitjors èpoques de la història europea, cal ser conscients dels perills del moment històric que estem vivint i actuar amb la contundència necessària. Davant l’absència de propostes innovadores que de debò afrontin els problemes que viu Alemanya i Europa amb una perspectiva àmplia, la ciutadania busca respostes que a vegades troba malauradament en la demagògia dels partits xenòfobs. És imprescindible que els partits alemanys recuperin la valentia necessària per a fer propostes polítiques a Alemanya i a Europa a l’alçada del moment que vivim.
A Catalunya en Comú també volem apuntar que la davallada en vots de la CDU/CSU de Merkel significa clarament la pèrdua de suport ciutadà a les seves polítiques. Aquesta situació l’obligarà a buscar grans acords per governar i mostrem la nostra preocupació davant el paper que puguin jugar els lliberals si entren en el govern, ja que de forma reiterada han anunciat que volen seguir reforçant i aplicant l'austeritat a Europa.
Volem fer notar també que el retrocés de la socialdemocràcia és el símptoma que l’assumpció com a pròpies de les receptes neoliberals porten a la derrota, i que ens aquests moments experiències de ruptura com les de Jeremy Corbyn apunten camins més exitosos per la socialdemocràcia que el manteniment del gran consens neoliberal per part d’aquestes.
En els propers anys cal crear, des de les experiències d’èxit, una agenda política europea pròpia per superar la crisi actual amb polítiques progressistes. Des d’aquest punt de vista saludem que les forces de l’esquerra alternativa i ecologistes han mantingut la seva presència al Parlament.
Finalment, a Catalunya en Comú també considerem que l’aparició d’experiències municipalistes fortes, també a Alemanya com ha estat possible en el cas de Berlín, són un element imprescindible per fer front a l’augment de l'extrema dreta. Els processos municipals de baix a dalt son imprescindibles per construir una societat integradora, acollidora, socialment justa i transformadora.