Catalunya en Comú condemna l’intent de cop d’estat i substitució il·legítima de la presidència de Veneçuela i crida al diàleg

24-01-2019

En les últimes hores hem assistit amb molta preocupació al pronunciament i auto-proclamació de Juan Guaidó com a President de Veneçuela, en el què és un intent il·legítim de substitució de la presidència de Veneçuela. Just a continuació, l’administració Trump i alguns altres estats, de forma sospitosa i condemnable, han procedit a validar-lo, contribuint a una perillosa espiral que pot enfonsar el país en una confrontació violenta.

Des de Catalunya en Comú volem manifestar:

- Rebutgem i no reconeixem l’auto-proclamació il·legítima de Guaidó com a president de Veneçuela i condemnem totes les maniobres vinculades per organitzar un cop d’estat. Alhora denunciem la col·laboració, l’acompanyament i suport ofert per tots els mitjans que l‘administració Trump hi ha donat i hi està traslladant.

- Considerem que tots els actors polítics, independentment de les seves consideracions o posicions respecte l’actual presidència i govern de Veneçuela, han de rebutjar aquest intent i impuls de cop d’estat, que suposa una alteració de la institucionalitat legítima del país i el posa al llindar de la confrontació i intervenció armada.

- Reclamem al govern d’Espanya i al seu ministeri d’exteriors, i a la Comissió Europea i a la seva alta representant d’exteriors, que, com han fet fins ara, no donin suport ni reconeguin aquest intent il·legítim de canvi de la presidència del país i que contribueixin al diàleg, a la distensió, i es posin a disposició per una mediació.

- Per abordar la greu crisi econòmica, institucional i política que afecta el país, Veneçuela requereix reconstruir uns consensos mínims, que han de començar a partir del reconeixement entre les parts. 

- La solució sempre ha de partir del respecte a la institucionalitat democràtica.  En definitiva, vindrà de més democràcia, no de menys.