Mena: “Les paraules de Sánchez són racisme institucional”

Mena: “Les paraules de Sánchez són racisme institucional”

27-06-2022

El portaveu de Catalunya en Comú ha anunciat que avui s’ha registrat una Proposició No de Llei al Congrés dels Diputats perquè els fets de Melilla no quedin sense resposta.
 

Aquest matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat enviant el condol de l’espai a les famílies i estimats de les 37 persones mortes per l’actuació policial a la frontera entre Espanya i Marroc, les quan ha titllat de “fora de lloc.”

Mena ha titllat que els fets ocorreguts a la tanca de Melilla són una indecència, “el que estem veient a la frontera espanyola és una catàstrofe per als drets humans,” ha apuntat el diputat. En aquest sentit, ha afirmat que des dels comuns no es comparteixen les paraules del president Sánchez sobre aquest succés. “Les paraules de Sánchez són racisme institucional, si no rectifica aquest “bien resuelto” el perseguirà en el seu futur polític, ha afirmat contundentment el sabadellenc. El portaveu ha dit que són molts els ciutadans espanyols, i entre ells molts votants del PSOE, que no comparteixen la fredor, la falta de compassió i empatia amb les víctimes mortals i els centenars de ferits que destil·laven les paraules del president Sánchez del dissabte passat. 

A partir d'aquí, Mena ha afirmat que  gestionar com es tracta les persones que arriben a les fronteres és una qüestió política, i, per tant, “seguirem treballant políticament perquè la nostra posició dins del Govern permeti canviar les coses.” En aquest sentit, ha assenyalat que canviar les coses vol dir investigar les circumstàncies de les actuacions policials a ambdós costats de la frontera, però també vol dir no externalitzar les polítiques migratòries. Així ha afegit que també s’ha de treballar perquè la UE tingui d’una vegada per totes una política migratòria coherent. “No pot ser que la UE només focalitzi la seva política migratòria en el control de fronteres i que mentrestant faci anys que esperem la proposta de la Comissió Europea sobre vies d’entrada legals. L’objectiu de les polítiques migratòries no pot ser construir una Europa Fortalesa ni els drets humans poden dependre de races o colors de pell.

Així doncs, el portaveu ha anunciat que avui es registrava una Proposició No de Llei al Congrés dels Diputats per garantir que una vulneració de drets com aquesta no queda sense resposta. La PNL consta de 4 punts: 

  1. Condemnar la pèrdua de vides humanes i l'actuació de les forces de seguretat marroquines.
  2. Garantir atenció sanitària a tots els hospitalitzats arran d'aquesta tragèdia que es trobin en territori espanyol. 
  3. Col·laborar en la identificació dels cadàvers i la localització dels familiars. 
  4. Obrir de manera immediata una investigació independent per aclarir aquesta tragèdia humana i derivar les responsabilitats polítiques i penals corresponents

“Aquests quatre punts són condició de possibilitat per començar a canviar les coses a les fronteres espanyoles”, ha conclòs Joan Mena.