Mena: “L’inici de curs és la prova del cotó de la gestió del Govern”

14-09-2020

El portaveu de Catalunya en Comú ha exigit al Departament que, a més dels 337M€ aportats per l’Estat al Fons Covid Educatiu informi públicament de quants recursos més hi destinarà i en què es concretaran.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha explicat en el dia d’inici de curs d’un milió sis-cents mil alumnes que “avui inicien el curs escolar més incert dels últims anys. Volem agrair la feina del professorat, de les famílies, del conjunt de la comunitat educativa, perquè l’inici de curs serà segur gràcies a ells. Si al març tothom va entendre la suspensió abrupta del curs motivada per la covid, avui ningú entén que la Conselleria d’Educació no hagi planificat aquest inici de curs tan extraordinari”. Un inici de curs “on el Govern de JxCat i ERC, que va ser líder en les retallades educatives a tot l’estat, s’ha demostrat absolutament incapaç de dissenyar un Pla d’inici del curs escolar i que serà la prova del cotó de la gestió del Govern”. 

Ara és el moment de combinar i fer indestriables el dret a l’educació dels infants amb la seguretat dels centres educatius, per aquest motiu Mena ha recordat una sèrie qüestions principals que és necessari conèixer davant tantes incerteses com ara saber, “a què destinarà el departament d’Ensenyament els 337M€ del fons Covid Educatiu que l’Estat transferirà a Catalunya? Quina previsió té el Departament sobre els 1.700 professionals que el mateix Departament va avaluar com a vulnerables i que molts encara no sabien què havien de fer avui? Quina dotació de nou professorat es destinarà? El Departament ha anunciat la contractació de 8.000 nous professors, mentre que els sindicats xifren la necessitat en 40.000.  Què ha passat amb les ràtios? Sabem que el 30% de les aules dels centres públics no compliran amb la rebaixa de ràtio recomanada per l’ OMS. Com anirà la desinfecció als Centres Educatius de Secundària? Mentre són els ajuntaments qui garanteixen la desinfecció de les escoles bressol i els centres de Primària, la Generalitat no ha destinat recursos extres per garantir la desinfecció recomanada als centres de secundària. On són els 300.000 nous dispositius anunciats pel Conseller Bargalló a l’inici de la pandèmia i que no s’han fet realitat?” Davant de tantes qüestions i tantes incerteses, “però només una veritat; pel Govern de JxCat i ERC l’educació no és una de les seves prioritats” ha etzibat Mena.

El també diputat al Congrés ha volgut remarcar en referència al cas Kitchen, que “els mateixos que van retallar el nostre sistema educatiu que avui té menys eines per fer front a l’emergència educativa del Covid19 són els que estan afectats per la corrupció fins a les orelles”. “De confirmar-se els fets, estaríem parlant d’un cas de corrupció que afectaria directament a l’exministre de l’interior i a un expresident del Govern” ha recordat Mena. 

En un moment en què a la ciutadania se li està exigint la màxima exemplaritat social en plena pandèmia i que la crisi econòmica ja comença a afectar a les famílies, “és intolerable que tant l'excap de l’Estat, Juan Carlos de Borbón, com l'expresident del Govern, Mariano Rajoy,  i també l'actual cap de l'oposició, Pablo Casado, segueixin sense assumir la seva responsabilitat. En una democràcia consolidada això no pot passar”. El principal deure polític de qualsevol representant, sigui electe o no, és la de donar certeses i no la de seguir soscavant la confiança en les institucions”.