Mena: “Estem davant d’un Govern impotent on la principal oposició al president està dins del mateix Consell Executiu.”

Mena: “Estem davant d’un Govern impotent on la principal oposició al president està dins del mateix Consell Executiu.”

23-05-2022

El portaveu de Catalunya en Comú ha instat a totes les forces a fer un últim esforç i tancar avui un acord per blindar el català i protegir als mestres i les escoles.

Aquest matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa fent una valoració sobre la tornada del rei emèrit. “Esperar que Joan Carles I donés explicacions per iniciativa pròpia, era una fantasia monàrquica,” ha assenyalat Mena i ha afegit “l’única manera d’aconseguir aquestes explicacions era amb una comissió d’investigació al Congrés, que cal recordar, que PP, PSOE i VOX van vetar.” Mena també ha volgut apuntar que la trobada de l’emèrit amb Felip VI signifiquen un aval de la Monarquia a les accions il·legals i immorals de l’exmonarca, “amb aquest aval n’hi hauria prou en qualsevol monarquia parlamentària perquè l’actual cap de l’Estat fos destituït.”

En segon ordre, el portaveu ha volgut fer un balanç sobre el Govern de Pere Aragonès amb Junts per Catalunya. “Volem ser clars: el balanç no és bo. El balanç no és bo perquè a aquest Govern li falta ambició i li falta un projecte polític pel conjunt dels catalans i les catalanes,” ha començat situant Mena. El portaveu ha apuntat que li ha faltat ambició en diversos aspectes com a l’hora d’impulsar un pla de rescat social davant la crisi d’Ucraïna, en matèria d’habitatge, on ens continua veient que la promoció d’habitatge públic està molt per sota que la d’alcaldies com Barcelona o la falta d’ambició en matèria econòmica amb una Generalitat apostant per macroprojectes fracassats com l’aeroport o els Jocs Olímpics mentre Catalunya segueix desindustrialitzant-se i perden capacitat econòmica.

El diputat també ha assenyalat altres sectors claus, com la sanitat pública, on els professionals continuen demanant reforçar l’atenció primària o el sector de l’educació on la manca de diàleg i cooperació amb la comunitat educativa ha generat una crisi. “En definitiva: estem davant d’un Govern impotent on la principal oposició al president està dins del mateix Consell Executiu,” ha sintetitzat Mena de manera contundent.

En aquest sentit, el sabadellenc ha reivindicat a En Comú Podem, com a oposició transformadora que, per exemple, va situar prioritats claríssimes en el projecte de pressupostos com ara una aposta per Catalunya País de Trens, la reindustrialització del país, o l’ampliació de la sanitat pública incorporant qüestions com la Salut Mental. Així ha explicitat que el president, “ha de tenir clar que En Comú Podem no ha arribat al Parlament per facilitar-li la vida al Govern, sinó que hem vingut al Parlament a facilitar-li la vida als catalans i a les catalanes.” 

En un tercer lloc, el portaveu ha volgut apuntar algunes consideracions sobre l’acord per una llei que blindi el català a l’escola. “El primer que volem dir és que després de mesos en els quals algunes forces han donat un espectacle lamentable, en els últims dies hem aconseguit tornar al punt inicial que sempre ha defensat En Comú Podem: i és el principal instrument teníem per blindar les escoles i els mestres dels tribunals era una llei que fos transversal, mentre que la resta d’instruments són complementaris,” ha afirmat contundentment Mena i ha afegit que només les lleis i no els decrets llei poden legislar sobre els drets, en aquest cas, els drets lingüístics. 

El portaveu ha volgut ser crític i assenyalar aquells que han volgut posar excuses, contribuir al soroll i fer perdre el temps a la gent, “però aquesta ha estat sempre la veritat i ens alegrem que finalment sembla que s’ha imposat.”

En aquest sentit, Mena ha dit que “des d’En Comú Podem exhortem a totes les forces polítiques a accelerar les negociacions per tancar avui un acord. Perquè de no ser així, els trobarem el dia 31 amb els professors desprotegits davant l’aplicació de la sentència.” Així ha afirmat estar molt a prop d’un pacte i ha instat a totes les forces a fer un últim impuls per tancar avui l’acord sobre el català i ha afegit, per concloure, que espera que s’hagi après la lliçó, “en un aspecte com la llengua i com el nostre model d’escola que haurien d’estar sempre per sobre de cap projecte personalista i de cap projecte partidista.”