Catalunya en Comú se solidaritza amb el poble saharauí i exigeix la màxima responsabilitat a la comunitat internacional

Catalunya en Comú se solidaritza amb el poble saharauí i exigeix la màxima responsabilitat a la comunitat internacional

13-11-2020

Des de Catalunya en Comú demanem posar en marxa tots els esforços diplomàtics perquè el mandat de la MINURSO es compleixi en el mínim temps possible i sol·licitarem que l'ONU destini un enviat especial per al Sàhara Occidental com més aviat millor.

Les protestes de centenars de sahrauís en el pas fronterer de Guerguerat, que separa Mauritània d'àrees ocupades pel Marroc al Sàhara Occidental, bloquegen des de fa tres setmanes el transport de recursos sahrauís cap a la zona de Sahel. Aquestes manifestacions es produeixen després que tropes marroquines s'hagin concentrat a la zona, segons informacions de mitjans de comunicació. La tensió s'ha elevat en produir-se aquests esdeveniments a la zona de separació de l'alto el foc.

Com potència administradora i territori pendent de descolonització - segons les Nacions Unides- val a recordar que l'Estat espanyol manté una responsabilitat històrica amb el Sàhara Occidental. La situació a Guerguerat evidència, un cop més, la necessitat d'avançar en el procés de lliure determinació per al poble sahrauí, reconegut en sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i en resolucions de Consell de Seguretat de Nacions Unides, per a una solució justa i pacífica mitjançant un referèndum amb un cens acordat entre les parts.

Exigim la retirada de les forces militars presents en el pas fronterer de Guerguerat, així com la protecció de la població civil que es manifesta pacíficament en aquell territori, a qui volem expressar també la nostra màxima solidaritat i suport. Alhora, demanem la implicació de Nacions Unides. El secretari general de l'ONU ha de nomenar, per la seva part, a un Enviat Personal per al Sàhara Occidental -vacant des de fa més d'un any-, així com la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) ha de renovar el seu mandat amb una clara vocació de protecció i promoció dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la població sahrauí, incloent-hi la celebració de referèndum d'autodeterminació.

Des de Catalunya en Comú valorem imprescindible que es compleixin amb les sentències de Tribunal de Justícia de la Unió Europea que invaliden els acords comercials que espolien els recursos pesquers i hídrics dels territoris ocupats del Sàhara Occidental.