Mena: “Ja no som al març del 2020, les mesures que s'apliquin han de ser per caminar cap endavant, no per tornar enrere”
El portaveu de Catalunya en Comú ha fet èmfasi en la salut dels professionals sanitaris davant la pressió que pateix el sector.
Aquest matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa valorant la situació sanitària a Catalunya, davant la previsió que s’arribi al pic de la sisena onada en qüestió de pocs dies, segons els experts. “En la gestió de la 6a onada la previsió ha brillat per la seva absència i, com ja vam avisar que passaria, això ha generat una sobrecàrrega a l’atenció primària. I s’ha intentat gestionar aquesta sobrecàrrega tot convertint les farmàcies en CAPs improvisats”, ha començat introduint el portaveu i ha afegit “està sent molt difícil d’afrontar pels treballadors i treballadores sanitàries després de dos anys d'emergència sanitària a l'esquena i molts més de precarització i retallades en el sistema han deixat els treballadors sanitaris esgotats”.
En aquest sentit, Joan Mena ha volgut posar el focus en la salut d’aquests professionals, on l’increment de baixes per depressió i ansietat ha estat un fet, i on a vegades es veuen amb la necessitat de prendre ansiolítics i antidepressius per continuar treballant. La demanda d'ajuda psicològica entre els professionals sanitaris s’ha incrementat un 30% arran de la pandèmia de covid i a mesura que aquesta s’allarga també augmenta la complexitat dels casos. Si abans la mitjana eren quatre sessions de teràpia per cada usuari, ara ja en calen sis o set. Entre un 6% i un 9% dels professionals de l’atenció primària han hagut d'agafar la baixa mèdica entre l’octubre del 2020 i l’agost del 2021, segons dades del departament de Salut. Al voltant del 20% de tots els professionals de l’àmbit de la salut els ha passat pel cap algun cop deixar la feina des de l’inici de la pandèmia. “Aquestes dades demostren que realment els professionals estan col·lapsats, les dotacions de personal ja eren febles abans i estan assumint moltes mancances de la resta de nivells assistencials i això desgasta molt això vol dir que els professionals estan emmalaltint pel model de treball, no pel treball en si”, ha sintetitzat Mena.
El portaveu de Catalunya en Comú ha volgut ser clar “després de dos anys esperàvem ser en un altre lloc i, després de tot el patit, som al mateix lloc. Ja no som al març del 2020, per tant, les mesures que s’apliquin han de ser per caminar cap endavant, no per tornar enrere” i ha conclòs “aquesta onada probablement marcarà el començament d’un període de transició en què s’haurà de gestionar la pandèmia de manera diferent”. Mena ha volgut destacar els cinc punts de partida fonamentals per donar resposta a la situació actual:
- Recomanar a les empreses el teletreball i fer-ho obligatori al sector públic.
- Tornar a activar els testejos massius i gratuïts promoguts per la Generalitat, davant l’escassetat d’antígens a les farmàcies.
- Reforçar l’atenció primària
- Proporcionalitat en les mesures
- Seguir promovent ajudes pels sectors afectats en diàleg constant amb els sectors més afectats.
Per concloure, Mena ha afirmat que “espera que el Govern, i especialment el conseller Argimon, recullin aquest guant i deixin d’esperar que les solucions les portin els reis mags”.