[MANIFEST] L’1 d’Octubre de la gent

29-09-2018

Des de Catalunya en Comú vam participar a l’1 d’octubre i vam secundar la convocatòria del 3 d’octubre contra les actuacions policials del govern del PP. Un any després tenim prou perspectiva per analitzar la complexitat de l’escenari polític i prosseguir en la cerca de solucions polítiques a la major crisi institucional i política que hem patit des de la recuperació de la democràcia. Entenem l’aniversari de l’1 d’octubre com una oportunitat per a la reflexió col·lectiva, per retrobar-nos tots i totes: la gent que aquell dia era a les escoles, la que va sortir a votar, la que no ho va fer, la que ho va viure des del carrer i la que ho va viure des de casa. Aquells fets van suposar un impacte per a tothom i van interpel·lar tota la societat en el seu conjunt.

Com a gent comuna que som, reivindiquem l’1 d’octubre de la gent, com una data històrica protagonitzada per més de dos milions de persones organitzades, diverses i plurals que, pacíficament, van votar i plantar cara a la força repressora de l’Estat per fer avançar el dret a decidir enfront de l’immobilisme del llavors govern del Partit Popular. Justament per això, perquè és patrimoni de la gent, ningú en pot fer una apropiació institucional o partidista d’aquells fets. La mobilització històrica de l’1 d’octubre no va ser el referèndum que Catalunya mereix i necessita i, per tant, no se’n va desprendre un mandat democràtic per a la proclamació unilateral de la independència del nostre país. La Catalunya del futur la volem fraternal, republicana i social, i s’haurà de construir des de l’expressió democràtica de tota la seva diversitat fugint de l’exclusió perquè un país no es pot construir sense tota la seva gent.

Un cop més mostrem la nostra solidaritat amb les persones injustament en presó preventiva i n’exigim la llibertat. L’existència de presos i preses polítiques al nostre país no pot ser normalitzada i, com sempre hem dit, cal apostar per solucions polítiques i dialogades que mantinguin la nostra cohesió com a societat. L’1 d’octubre posa de manifest que l’estat de les autonomies està esgotat i evidencia que la resolució a l’actual conflicte polític passa perquè Catalunya tingui un referèndum acordat per decidir lliurement el seu futur.

Catalunya és terra d’acollida i ha estat històricament construïda des de l’esforç col·lectiu, el respecte a la pluralitat i la convivència pacífica. Els avenços socials, democràtics i nacionals de Catalunya els hem aconseguit, sempre, amb grans mobilitzacions transversals.

Haver aconseguit fer fora el govern del PP, per la seva corrupció sistèmica, és una molt bona notícia i obre un nou escenari polític que ha d’afavorir el diàleg, el sentit comú i una proposta inclusiva per fer avançar Catalunya socialment i nacional. La gent que formem Catalunya en Comú volem construir un país feminista, amb justícia social i ambiental i on no hi tingui cabuda mai més la vulneració de drets.