De l'Europa dels lobbies a l'Europa de la gent: economia social i treball digne

17-01-2019

Arran de la crisi social i econòmica, ens trobem en un escenari de recessió més gran de la nostra història recent. L’austeritat imposada per la troika i les elits econòmiques europees ens han deixat en una precarietat estructural, especialment al sud d’Europa. I el nou model econòmic que ens proposen, basat en l’individualisme i la “lliure competència”, ens posa al servei d’uns tractats de comerç i aplicacions que posen a la venda els pocs drets que ens queden.

Però no ens resignem, i la gent comuna de tot Europa busquem alternatives. Sabem que per construir una societat més justa ens cal fer pagar a les grans fortunes i combatre l’evasió fiscal de les multinacionals. Davant els tractats de lliure comerç i la “uberització” de l’economia, responem a la precarietat amb el cooperativisme i l’organització sindical. I, sobretot, davant una UE que busca desregular-nos la vida, nosaltres responem des del municipalisme: teixim xarxes internacionals de ciutats i pobles per compartir, proposar i dialogar allà on els Estats europeus ignoren les nostres demandes. Com podem revertir l’austeritat des de la política de la proximitat? Des dels ajuntaments? Quin pla d’inversions necessita Europa per reactivar la seva economia? Com organitzem localment les resistències als abusos financers? Aquestes i altres qüestions les abordarem en el segon debat “del municipi A Europa”.

Per a aquest segons debat “del Municipi a Europa” abordarem tres temes prioritaris per recuperar els drets socials: la política econòmica i financera, la defensa dels drets de les persones treballadores i la vinculació entre justícia fiscal i democràcia. Al final del debat, discutirem entre totes com fomentar el treball en xarxa entre pobles, ciutats i organitzacions sindicals o d’activistes.

Participants:

  • Ramon Arnabat, co-coordinador de Catalunya en Comú i regidor de Vilafranca
  • Michela Albarello, secretària d'Internacional i Cooperació de CCOO de Catalunya
  • Andreu Missé, director d’Alternativas Económicas.
  • Susana Ruiz, responsable de Justícia Fiscal a Oxfam Intermon i Oxfam internacional
  • Ernest Urtasun, eurodiputat
     

Presentació i moderació: Montse Romagosa, Marta Junqué i Júlia Miralles