Comunicat davant l’inici del judici de l’1-O

07-02-2019

La propera setmana començarà el primer dels judicis per les causes derivades de l’1 d’octubre. Aquest és un judici que no s’hauria d’haver produït mai perquè es deriva del procés de judicialització de la política que va iniciar el govern de Mariano Rajoy, un govern que mai no va voler entendre que els conflictes polítics com el que vivim a Catalunya s’han de resoldre per la via política i no per la via judicial. Des de Catalunya en Comú volem denunciar la doble anomalia amb la que s’inicia aquest judici: la situació d’injusta presó preventiva que estan patint des de fa més d’un any les persones acusades, i el trasllat als centres penitenciaris de Madrid dotze dies abans de l’inici de la vista oral. 

Catalunya en Comú exigeix les màximes garanties possibles davant d’una cúpula judicial danyada i deslegitimada per l’herència dels governs del Partit Popular. A les reprovacions per part del Congrés a l’exministre de Justícia, a l’antic Fiscal General de l’Estat i d’Anticorrupció o la vaga de jutges i fiscals reclamant independència judicial, hem d’afegir les declaracions d’alguns membres del PP, com el portaveu al Senat, que van vantar-se de controlar la Sala Segona del Suprem. En aquest sentit, demanem que el Tribunal permeti i faciliti la tasca dels observadors estatals i internacionals, i que el Govern del PSOE mantingui la neutralitat per no afectar el dret a la defensa dels acusats. Vetllarem perquè les condicions dels acusats siguin dignes i puguin exercir plenament el seu dret a la legítima defensa.

Catalunya en Comú dóna suport a totes les mobilitzacions en defensa dels drets i les llibertats i en contra de la repressió i de la judicialització de la política. Aquestes mobilitzacions, que treballarem perquè siguin transversals i unitàries, han de comptar amb la majoria del país i amb la seva diversitat. Tanmateix, des de Catalunya en Comú estem treballant per a dur a terme un seguit d’actes i iniciatives pròpies del nostre espai que rebutgin la repressió pretesa pel PP, cerquin sortides democràtiques al conflicte Catalunya-Espanya i ampliïn aliances d’àmbit estatal i internacional. Per últim, fem una crida perquè el diàleg no s’aturi durant tot aquest procés.