Catalunya en Comú celebra la victòria d’Andrés Manuel López Obrador a Mèxic

02-07-2018

Catalunya en Comú celebra la victòria aquesta nit d’Andrés Manuel López Obrador a Mèxic, amb un aclaparador suport del 57%, a més de 30 de punts del segon candidat, Ricardo Anaya. El partit de Govern, el PRI, pateix una davallada històrica fins al 15%. El partit de López Obrador, Morena, tindrà amb els seus aliats majoria absoluta al Congrés.

Catalunya en Comú considera una grandíssima notícia la victòria de López-Obrador, que trenca una tendència de retrocés dels Governs de progrés a l’Amèrica Llatina i obre una llum d’esperança per a revertir aquesta situació.

Després d’anys on Mèxic ha estat governada per administracions en connivència amb el crim organitzat, i afavorint relacions comercials injustes que han afectat greument el desenvolupament econòmic del país, la victòria de López Obrador obre una porta a l’esperança per tal de dibuixar un nou futur que deixi enrere les morts, les desaparicions i l’empobriment del país.

Esperem que la victòria permeti també obrir una nova etapa en la dinàmica de cooperació regional a l’Amèrica Llatina, i que també vingui de la mà d’un replantejament de les relacions del país amb la Unió Europea en un moment on el país es troba negociant la modernització de l’acord d’associació UE-Mèxic. Instem la Unió Europea a obrir una nova etapa amb el país en què les relacions polítiques i econòmiques es posin al servei d’una nova agenda democratitzadora i de desenvolupament per a Mèxic.

Catalunya en Comú celebra també que per primera vegada la Ciutat de Mèxic tindrà una dona com a alcaldessa electa després de la victòria de la física i ambientalista Claudia Sheinbaum. En aquest context de transformació política, les ciutats i també el canvi polític en alguns estats jugaran un paper clau per acompanyar els canvis de la política presidencial.