Xavier Domènech alerta que "el cas Palau és la Gürtel de CDC" i demana explicacions als seus hereus

Xavier Domènech alerta que "el cas Palau és la Gürtel de CDC" i demana explicacions als seus hereus

15-01-2018

"Avui s’ha certificat allò que fa temps que molts sospitàvem: la corrupció sistemàtica i el finançament il·legal del partit que més temps ha governat el nostre país". Així ha valorat el Coordinador General de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, la sentència del cas Palau, coneguda aquest mateix matí. "El cas Palau és la Gürtel de CDC", ha afegit, en referència a la trama de corrupció vinculada al Partit Popular. "Veient la sentència pensem que Artur Mas va dimitir fa pocs dies per evitar donar resposta pública a una sentència que afecta al PdeCAT", ha dit el Coordinador General, per a continuació exigir que es donin explicacions. Domènech, així, ha recordat els vincles entre Convergència Democràtica de Catalunya, condemnada pel cas Palau, i Junts per Catalunya: "Junts per Catalunya, jurídicament, és una coalició entre CDC i el PdeCAT, i per tant no pot eludir donar explicacions".

"La corrupció sistemàtica és una situació que a Catalunya hem viscut durant massa temps, i és que a més del cas Palau hi ha el de les ITV, el cas Clotilde, el cas Mercuri, el cas Pretòria i molts altres". Domènech ha reclamat la necessitat de "superar aquesta etapa". "És per això que en aquesta legislatura que comença proposem com una de les grans prioritats arribar, amb tots els partits polítics, a un Acord Nacional per una Catalunya lliure de corrupció", ha proposat.

Aquest Acord hauria d’incloure les següents mesures imprescindibles:

- Prohibir que les empreses que operen o tenen seus o filials en paradisos fiscals puguin contractar amb l’administració pública.

- Protegir a les persones que denuncien casos de corrupció, en la seva vessant personal, professional i d’assistència jurídica.

- Obligar, per llei, que la Generalitat es personi com acusació particular en aquells casos de corrupció en que es veuen perjudicats recursos públics o patrimoni.

- Impedir les portes giratòries, fixant limitacions temporals adequades per evitar que alts càrrecs de la Generalitat afavoreixin empreses per després contractar per elles.

- Major transparència i control sobre els comptes dels partits, fundacions i associacions vinculades: creació d’un registre públic on es publicitin els ingressos (amb els noms dels donants) i despeses; així com els crèdits contrets amb els bancs.

- Dotar de majors recursos econòmics i de personal a l’Oficina Antifrau de Catalunya, així com a la Sindicatura de Comptes.

- Assegurar independència, garantint un procés d’accés al càrrec transparent i meritocràtic, de les persones integrants dels òrgans de control i supervisió de les contractacions públiques.

Desbloquejar la situació

A la mateixa roda de premsa Domènech també ha valorat la possibilitat d’estar a la Mesa del Parlament: “No tenim cap acord amb ningú, però creiem que la Mesa hauria de ser el més plural possible”. En aquest sentit ha defensat que la presència de Catalunya en Comú Podem “serviria per desbloquejar la situació i iniciar la legislatura”. Sobre la investidura, Domènech ha recordat que durant la campanya es va mostrar en contra d’una presidència de Puigdemont, però ha incidit en el fet que li preocupa “la idea d’una presidència telemàtica ens portarà a un major bloqueig” i ha demanat “a qui poden construir majories” que “repensin si treballen per desbloquejar” i parlin amb “claredat”.