Joan Mena: “El que cal és debloquejar el Parlament, no més estructures paralel·les”

29-10-2018
Joan Mena

El portaveu de Catalunya en Comú critica que el govern de la Generalitat destini més esforços al Consell de la República que a governar de manera efectiva

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha lamentat aquest matí que el govern de la Generalitat estigui més centrat en el Consell de la República que no pas en governar de manera efectiva: “El que cal ara és debloquejar el Parlament i recuperar-lo com a eina fonamental per solucionar els problemes, no construir més estructures paralel·les”. “Des de Catalunya en Comú Podem vam proposar crear una taula del diàleg en la que haurien d’estar presents els partits polítics i les entitats socials i cíviques, des d’Òmnium Cultural fins a CCOO, des del moviment veïnal fins al moviment feminista”, ha recordat el portaveu. El govern, però, s’ha limitat a convocar una reunió de partits per al proper 16 de novembre. “Potser el senyor Torra no ha volgut entendre la nostra proposta, molt més àmplia, que a més va ser compartida tant per ERC com per la CUP”, ha dit Mena.

El portaveu també ha fet referència a l’anunci del govern del PSOE de portar al Tribunal Constitucional la reprovació al rei aprobada al Parlament a proposta de Catalunya en Comú Podem. Una iniciativa que s’ha repetit a alguns ajuntaments, entre ells el de Barcelona, i que el PSOE també pensa recórrer. “El que hem expressat amb aquestes reprovacions és el malestar de la ciutadania de Catalunya per com s’ha comportat el rei, que ha aparegut més com a portaveu del PP que no com a cap d’estat”, ha explicat Mena. I ha continuat: “Li demanem al govern de Pedro Sánchez que es mantingui fidel als seus principis ideologics i ens acompanyi a l’hora de demanar transparència a una monarquia que avui està molt tacada per la corrupció i molt associada a la venda d’armes a l’Aràbia Saudí”.

Per últim, ha valorat la victòria de Jair Bolsonaro a les eleccions brasileres: “És una molt mala notícia, no només pels brasilers i les brasileres sinó per tot el món, que avui un candidat que és declaradament masclista, racista i homòfob hagi guanyat les eleccions al Brasil”. “En contra de les polítiques d’ultradreta, que no només les veiem al Brasil sinó també amb Trump o Salvini, el que cal és contestar amb més drets: dret al treball, dret a la sanitat i educació públiques...”, ha afirmat. “Ells han sigut capaços de movilitzar la por, nosaltres hem de ser capaços de mobilitzar l’esperança”.

Canvis al grup parlamentari
En resposta a les preguntes, Mena s’ha referit a la dimissió d’Elisenda Alamany com a portaveu del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem: “Tant l’Executiva de Catalunya en Comú com el grup parlamentari havia reiterat la confiança en la portaveu, però ha estat una decisió personal i la respectem”. El grup parlamentari es reunirà demà, com cada dimarts, per triar el nou portaveu.