Els Verds europeus es reuneixen amb Un País en Comú i refermen el seu compromís amb el referèndum

Els Verds europeus es reuneixen amb Un País en Comú i refermen el seu compromís amb el referèndum

12-05-2017

Xavier Domènech agraeix la implicació dels Verds i recorda que ”el Pacte Nacional pel Referèndum ha de seguir sent l’espai que ens permeti avançar en el referèndum”

Una delegació dels Verds Europeus ha visitat avui Barcelona per refermar el compromís d’aquest grup, el cinquè al Parlament Europeu, amb la necessitat de realitzar un referèndum a Catalunya.  La delegació estava formada per Ska Keller, presidenta del grup Verds-Aliança Lliure Europea (Verds/ALE) i eurodiputada dels Verds Alemanys; Monica Frassoni, co-presidenta del Partit Verd Europeu; Bodil Valero, eurodiputada del grup Verds/ALE pel Partit Verd suec, i Mar Garcia, secretària general del Partit Verd Europeu.

El coordinador de Relacions Internacionals d’Un País en Comú, Ernest Urtasun, ha destacat en roda de premsa “que els Verds han refermat amb la seva presència avui a Catalunya el seu compromís amb el referèndum a Catalunya”. Urtasun també ha subratllat la postura dels Verds europeus “contra la judicialització de la política a Catalunya” i “la necessitat de fer un referèndum amb garanties”.

Xavier Domènech, coordinador general d’Un País en Comú, ha agraït la implicació dels Verds en la consecució d’un referèndum a Catalunya. Domènech ha destacat la feina feta per aconseguir suports fora de Catalunya: “hem aconseguit que un terç del Congrés estigui a favor del dret a decidir, així com algunes de les grans ciutats i, com hem vist avui un altre cop, dels Verds Europeus”. En aquest sentit, el coordinador general ha assegurat que “el Pacte Nacional pel Referèndum ha de seguir sent l’espai que ens permeti avançar en el referèndum”.

Domènech ha lligat la moció de censura a Mariano Rajoy a assolir realment la celebració d’un referèndum a Catalunya. “La lluita pel referèndum és també la lluita per fer fora a Mariano Rajoy amb la moció de censura”, ha assegurat.

Ska Keller, al seu torn, ha expressat que “el dret a decidir només és un dret real si després es pot aplicar el que s’hagi votat, si no és així és un engany. Així ho hem explicat a les autoritats amb les que ens hem reunit. És important que Brussel·les demani a Rajoy que faci alguna cosa, però lamentablement no veiem gaire moviment en aquest sentit. La Comissió Europea hi hauria de jugar algun paper”. En aquest sentit, Keller ha recordat que la Comissió de Venècia “és un espai útil per verificar si el referèndum a Catalunya compleix els requisits necessaris” per ser reconeguts internacionalment.

Per últim, Frassoni ha afirmat que el referèndum “no és una cosa només dels espanyols. El Govern de Rajoy no pot continuar amagant el cap al terra per no veure la realitat. És fonamental el diàleg i nosaltres volem empènyer a Rajoy i a l’oposició que s’encaminin cap a aquest diàleg i un referèndum pactat”. Frassoni també s’ha mostrat alarmada per la judicialització de la política: “no hi ha precedents a Europa de la situació que s’està vivint a Catalunya”.