Catalunya en Comú aconsegueix que la FEMP exigeixi la derogació de la llei Montoro i reclami l'ús del superàvit i els romanents per part dels Ajuntaments
Lidia Muñoz, Alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i membre de la FEMP, celebra que s’hagi aprovat per unanimitat mesures per a la reactivació econòmica i social
La Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha aprovat aquest divendres un document consensuat entre tots els grups polítics que advoca perquè els Ajuntaments puguin disposar de manera immediata del superàvit i els romanents sense que computin en el sostre de despesa i l'equilibri financer. En definitiva un pla de rescat dels serveis públics dels municipis que són en molts casos els que estan fent front a l'emergència social i econòmica.
L'alcaldessa de Sant Feliu, Lidia Muñoz, membre del Grup Municipalista IU – Podemos – Comuns, ha lamentat que la Junta de Govern hagi hagut d’endarrerir una vegada més, i a proposta dels portaveus del Partit Popular, l'aprovació definitiva d'una proposta per a reformar la regla de despesa elaborada per la Comissió d'Hisenda de la FEMP. “És imprescindible que no es retardi la derogació de la llei Montoro, una norma que continua asfixiant als nostres municipis”, ha assenyalat. Sumant-se així la històrica petició que havia fet l’espai i que aquest passat dijous feia l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la seva carta al President de l’Estat.
Així mateix, el document, anomenat ‘Pilars locals per a la reactivació econòmica i social de l'Administració Local’, planteja al Govern estatal l'habilitació d'un fons d'impuls i recuperació econòmica i social de 6.000 milions d'euros al qual puguin acudir tots els Ajuntaments, especialment els que no tenen superàvit, “les ajudes per a l'impuls econòmic i social no poden dependre de la riquesa o pobresa d'un municipi o de la seva Comunitat”, ha afirmat Muñoz. A més, es proposa la creació d'altres dos fons: un, per al manteniment del transport públic urbà col·lectiu; un altre, per a la col·laboració de les entitats locals en la gestió de l'Ingrés Mínim Vital.
D'altra banda, la Junta de Govern de la FEMP ha aprovat també una declaració proposada pel grup municipalista d'Unides Podem en defensa de la plantilla de NISSAN, en vaga indefinida des del 4 de maig de 2020 per la incertesa a la qual s'enfronten davant el possible cessament de l'activitat industrial en els centres de treball de la Zona Franca (Barcelona), Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.