Organitzem-nos - Desembre 2019

Organitzem-nos - Desembre 2019

Després d’un procés intens de reflexió de l’esquerra transformadora, amb gent que provenia d’organitzacions pre-existents i també amb molta gent activista que no estava organitzada en cap formació política, el 8 d’abril de 2017 es va materialitzar Catalunya en Comú en una assemblea Constituent.

La construcció de l’espai no ha estat fàcil en aquests anys. Les reiterades convocatòries electorals tant a Catalunya com a Espanya que han impedit pensar amb la calma i la tranquil·litat que un projecte d’aquest tipus necessitava, les dificultats internes en la concepció de l’espai i el retard en el desplegament territorial de Catalunya en Comú han fet més complicat del que ens pensàvem la construcció d’una organització ambiciosa com és la nostra.

Després d’un cicle electoral profundament exitós per al nostre espai, amb l’arribada per primera vegada a la història a l’Alcaldia de Barcelona i la victòria en dues eleccions generals (2015 i 2016), el projecte polític s’ha estabilitzat. Vam mantenir l’alcaldia de Barcelona el 2019, així com també altres alcaldies importants com El Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Montornès del Vallès, Sant Feliu de Llobregat o Castellbisbal , 8 diputats i diputades al Parlament de Catalunya i un grup de 7 diputats i diputades al Congrés dels Diputats. El cicle electoral de 2019, tot i no obtenir els resultats que ens haurien agradat, hem guanyat incidència política. A banda de les alcaldies citades, l’espai dels Comuns hem sigut actors fonamentals per entendre el canvi polític a ciutats com Tarragona, Lleida, Castelldefels, Badalona o Blanes.

L’espai dels comuns som segona o tercera força a l’Àrea Metropolitana però també aportem un equilibri territorial que és fonamental per a l’equitat territorial que defensem amb bons resultats electorals a les Terres de l’Ebre, la Selva Marítima (Blanes-Lloret), el Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental. Som, per tant, una proposta política consolidada a l’Àrea Metropolitana i també a altres vegueries del país.

El passat setembre Catalunya en Comú ha començat el seu procés de desplegament orgànic territorial que havíem hagut d’anar aplaçant en els últims temps. Ja s’han triat les executives territorials de l’espai polític que ens consoliden a nivell territorial i que permeten als i les inscrites treballar des d’a baix, tal i com havíem previst des de la constitució de l’espai. Aquestes executives han sigut triades de forma consensuada, sense competició interna, la qual cosa demostra el moment d’estabilitat interna pel que travessa la formació.

Ara fa un any, es va acordar un procés de reformulació de la Coordinació de l’espai. Després que Xavier Domènch anunciés la seva retirada de la vida política motivada per un esgotament personal, vam passar del tàndem format per Ada Colau i Xavier Domènech com a Coordinadors de l’espai, a un equip format per Ada Colau, Ramon Arnabat i Candela López, fent una aposta pel municipalisme i ampliant el treball en equip. No obstant això, l’equip de Coordinació va entomar la nova situació i aquest repartiment de responsabilitats fins a què passés el cicle electoral que culmina el 10 de novembre amb la repetició d’unes eleccions generals que des de l’espai dels Comuns no volíem.

És en aquest moment on encetem el procés de renovació d’òrgans nacionals de Catalunya en Comú. Ara, hem de triar una nova coordinació, la Comissió Executiva, la Comissió de Comptes, la Comissió de Garanties i el Consell Nacional de CatComú.

Ara més que mai un espai com els dels comuns és més necessari que mai. Tenim responsabilitats importants: alcaldia de Barcelona i altres importants de l’Àrea Metropolitana, governs del canvi a molts municipis del país, utilitzar els Grups Institucionals al Parlament i al Congrés per desbloquejar la política i millorar la vida dels i les catalanes i continuar defensant el Bé comú com a element central de la vida política. Som també un espai que aposta pel diàleg i les solucions en el conflicte actual entre Catalunya i Espanya i que aportem, a més, àmplies aliances estatals amb Unidas Podemos i la resta de confluències per construir un estat plurinacional.

A partir d’aquest mes de novembre triarem els òrgans nacionals de direcció de Catalunya en Comú que, de forma coordinada amb les executives territorials i locals, i la tasca indispensable dels i les inscrites del projecte, continuaran activant-nos com a força necessària pel futur de Catalunya i d’Espanya.