Els ajuntaments dels comuns no cediran els seus estalvis al Govern central
Catalunya En Comú considera que la proposta del Ministeri d’Hisenda vulnera l’autonomia municipal i posa traves als governs locals per gestionar els seus recursos i destinar-los a la reconstrucció post-Covid.
Els ajuntaments dels comuns no cediran els romanents de les seves tresoreries al Govern de l’Estat sinó que invertiran els seus estalvis en la reconstrucció social i econòmica de les ciutats on governen. A més, els grups municipals de l’espai traslladaran la proposta a tots els ajuntaments atesa l'oposició expressada per la majoria del municipalisme.
Catalunya En Comú considera “un greu error” que l’aposta del Ministeri d’Hisenda sigui limitar el rol dels ajuntaments “a fer de financera de l’Estat”, quan l’actual conjuntura “requereix l’enfortiment de la seva autonomia i un finançament just. Per això, l’espai votarà en contra del Reial Decret Llei que s’ha de convalidar al Congrés dels Diputats a principis de setembre si el seu contingut es manté en els mateixos termes.
Candela López, coordinadora de CatComú, considera que ara és el moment de “facilitar als governs locals la possibilitat de governar els seus recursos segons les necessitats dels ciutadans i ciutadanes, destinant-los a la reconstrucció social i a l’activació de l'economia per generar inversió, ocupació i no deixar ningú enrere”.
Aquest canvi passa per una modificació de la llei d'Estabilitat Pressupostària del PP que, segons l’espai, “erosiona la facultat dels ajuntaments d’incidir en la transformació de les seves ciutats, vulnera la seva autonomia i segresta les hisendes locals”. Per això, Catalunya En Comú treballa actualment en una moció, que se suma a les que ha presentat anteriorment, per derogar aquesta norma i aconseguir que els ajuntaments puguin fer ús d'uns recursos acumulats “gràcies al rigor i la solvència del municipalisme en els últims anys”.
L’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, reivindica que els ajuntaments, que segueixen sent l’administració menys endeutada, necessiten més finançament per sortir de la crisi. “Ens cal major autonomia i capacitat, més enllà de l’ús dels romanents, perquè som l’administració més propera a les persones i hem demostrat que també som la més eficaç”.
Mijoler denuncia que la proposta d’Hisenda no dóna resposta ni a les grans ciutats ni als pobles petits, ni als ajuntaments endeutats o sense estalvis ni tampoc als que tenen recursos per gastar. “No podem ser només assistencials, ens calen més recursos tant de l’Estat, com de les comunitats autònomes i d’Europa perquè al món local es on es duen a terme les veritables transformacions socials”, insisteix l’alcalde.