Manifest 1r de Maig
Fa més d’un segle que el primer de maig, Dia Internacional dels treballadors i de les treballadores, és un dia de lluita i mobilització de milions de persones arreu del món.
Però aquest any 2020, el primer de maig no serà com els altres. Les necessàries polítiques socials per la pandèmia de la covid-19, ens impediran concentrar-nos en els carrers i places per recordar a tothom que les treballadores som les que sostenim aquest món.
Aquest primer de maig reafirmem que la lluita de les treballadores i dels treballadors segueix viva i activa davant dels atacs als nostres drets en plena pandèmia.
En aquest sentit,
1. A Catalunya en Comú volem posar en valor la importància dels treballs productiu i reproductiu com a força creadora amb capacitat de transformar la realitat i garantir el bé comú per a la majoria de la població.
2. Enfront de la desregulació de les condicions de treball, a Catalunya En Comú proposem un model de Relacions Laborals alternatiu al de les reformes laborals, que protegeixi la gent en temps d’atur i precarietat vital extrema per a no deixar ningú enrere: precàries, dones, joves, majors de cinquanta anys, autònomes, cooperativistes, persones migrades i refugiades... Hem de lluitar per la creació d’ocupació de qualitat, digna i amb drets, repartint el treball, enfront dels intents dels grans grups de poder econòmic que les conseqüències de la crisi sanitària la paguin els sectors més vulnerables de la societat.
3. Per Catalunya En Comú és fonamental prioritzar el benestar de la majoria de la població, tal com està fent el Govern de l’Estat, amb polítiques laborals i socials inclusives i protectores de les persones més afectades pel que ja és una crisi social i econòmica d’impacte sense precedents, més enllà de l’emergència sanitària inicial. Proposem que els governs posin tots els recursos públics i privats al servei de controlar i pal·liar els efectes d'aquesta pandèmia, enfortint els instruments de protecció social que les polítiques neoliberals han anat soscavant, principalment: els drets laborals i sindicals; el dret a un ingrés mínim vital, les polítiques socials de distribució de renda; els sistemes públics i gratuïts de dependència, salut i educació, amb producció pública de ciència i tecnologia; i les polítiques d'habitatge públic.
4. Fem una crida a la solidaritat amb les treballadores de la salut i la cura de les persones, així com de tots aquells sectors productius, que estan posant les seves vides al servei de les necessitats essencials i salvar milers de malalts víctimes de la covid19, encara més en un context de manca d'inversió pública en salut pública i universal; i reivindiquem la millora de les seves condicions salarials, laborals i de salut al treball.
5. Volem tenir un record especial per les treballadores nouvingudes que, malgrat les dificultats personals, han posat tot el seu esforç a disposició del bé comú per contribuir a superar les conseqüències de la pandèmia. És de justícia una regularització perquè tothom pugui tenir els mateixos drets amb independència del seu origen.
6. Reclamem l’adopció de mesures específiques de protecció dels drets laborals i els llocs de treball, més enllà del període de confinament dels sectors més afectats per la pandèmia. Plantegem la necessitat d’un nou model productiu basat en sectors de més valor afegit, amb una necessària sobirania econòmica mitjançant un procés de reindustrialització sostenible en sectors estratègics que garanteixin les necessitats essencials de la població, especialment en subministraments sanitaris, font de creació de riquesa i major cohesió social.
7. Fem una crida a la defensa del dret de les dones a una vida lliure de violència. Cal introduir la justícia de gènere a l’àmbit laboral com a resposta a la violència social i econòmica que el sistema heteropatriarcals sotmet a les dones, posant fi a una bretxa tan injusta com insostenible.
8. Denunciem l'articulació internacional del moviment neofeixista i l’extrema dreta, que propaga l'odi, la xenofòbia, el racisme, el masclisme i l'autoritarisme aliats a una confrontació econòmica, política i ideològica en contra de les classes populars a nivell global enmig de la pandèmia.
9. Fem una crida a realitzar un profund i fratern debat sobre quin model de societat volem per fer front als nostres reptes i necessitats, que ja estaven presents des de la crisi del 2008 però que s'han aguditzat front a l'actual crisi internacional que s'aprofundirà en raó de la pandèmia de la covid-19. Un nou pacte social per la vida, per al que la contribució dels agents socials, les entitats socials i les organitzacions polítiques és fonamental.
Avui més que mai és necessària la unitat i la solidaritat entre les treballadores de tot el món per a superar des de la fraternitat la crisi internacional que estem vivint, defensant la vida i la justícia social. Per això Catalunya En Comú cridem a participar en les diverses fórmules de mobilització virtual que s’organitzin, en reivindicació i solidaritat amb els drets de la classe treballadora, però també per la justícia, la igualtat i els drets humans.
Visca el 1r de maig!