Davant l’Emergència Climàtica, guanyem el futur

  • Davant la situació d’emergència climàtica que amenaça la nostra supervivència com a societat, fem una crida a l’acció
  • Donem suport i ens sumem a la mobilització ciutadana convocada pel 27S
  • Denunciem que la declaració d’emergència emesa per la Generalitat de Catalunya no aporta cap mesura real  per revertir la situació.

banner clima

Ens trobem, com a societat i com a planeta, davant d’una Emergència Climàtica i ambiental. Un fet innegociable que amenaça la vida mateixa i que requereix d’accions valentes i urgents si volem tenir un futur.
Fa dècades que la ciutadania marca el camí, avisant què se’ns ve a sobre. En els darrers temps les persones joves han agafat el relleu: una generació s’està aixecant a tot el món contra un sistema que no funciona. Cada divendres falten a l’escola per denunciar el que ja és una obvietat: no podem seguir destruint la natura amb l’excusa d’un creixement econòmic insaciable que posa en perill les nostres vides.
Aquesta crisi és conseqüència d’un model econòmic global obsolet. Un model depredador i injust, basat en la irresponsabilitat i l’avarícia d’uns pocs. Cal assenyalar els culpables: per una banda, les empreses de combustibles fòssils: Chevron, ExxonMobil, Shell, BP, REPSOL…, les grans indústries transnacionals (agrícoles, farmacèutiques, militars...) i de l'automòbil i, per l’altra, els partits que governen en connivència amb aquestes en contra del 99%.
Mai no hi ha hagut cap mandat democràtic per aquest ecocidi. Però fins ara les institucions, cooptades pels interessos corporatius, s’han mostrat insensibles davant de les alertes de la comunitat científica. Per això la solució passa perquè la ciutadania prengui les regnes i lideri la resposta. Per això és important que les declaracions d'emergència climàtica que estem impulsant en molts dels nostres pobles i ciutats donin la veu a la ciutadania i moviments socials per a poder construir solucions conjuntes. Rebutgem qualsevol declaració que no vingui acompanyada de contingut i mesures immediates, com ha fet la Generalitat, alhora que ens oposem a què la gestió de la crisi climàtica que vivim passi només per solucions tècniques i allunyades de la ciutadania.
I és que o democratitzem la resposta a l’Emergència Climàtica i construïm un món més just i segur o serà l’extrema dreta que se n’aprofita per instal·lar la seva agenda perversa. Quan les flames, tempestes i fams desmenteixin, per fi, el seu negacionisme climàtic, la seva proposta serà la de campi qui pugui. De fronteres, guerra i genocidi.
Per tant, si no volem empassar-nos les receptes de Trump, Bolsonaro i Orban, hem d’ajuntar-nos, reconeixent el lideratge de les comunitats més afectades - les persones joves, migrades, indígenes i del Sur Global - i sembrar una alternativa esperançadora.
No podem resignar-nos a un futur d’escassetat i conflicte, de por i d’odi. Tots ens mereixem un futur. Els recursos naturals són finits però abundants i, si els gestionem de manera democràtica, responsable, des de la proximitat i orientada cap a la justícia global, n’hi haurà per garantir una vida plena i digna per a tothom.

  1. Dóna suport i se suma a les mobilitzacions i la vaga pel clima convocades aquesta tardor a Catalunya i arreu del món.
  2. Reivindica el nostre Codi Ètic i la renuncia a qualsevol finançament dels bancs o lobbies així com les ‘portes giratòries’, garantitzant així la nostra independència política     de la indústria de combustibles fòssils.
  3. Es compromet a impulsar polítiques valentes a la Generalitat i a l’Estat per fer del nostre territori un exemple de democràcia, verda i sostenible, i a fer d’altaveu per la justícia climàtica al món. Deixant de banda actuacions que agreugen més la crisis climàtica com la construcció del quart cinturó, la C32, els jocs Olímpics d'Hivern, la manera que es gestiona la política agrària comuna a Catalunya i potenciant aquells que ajuden a mitigar la crisis climàtica com la millora de rodalies i el transport públic en el territori o l'aposta per conservar i recuperar el mosaic agroforestal en defensa de la petita pagesia.
  4. Reivindiquem una política decidida i efectiva per l'equitat territorial, la lluita contra el despoblament rural, un model agrari orientat a la sostenibilitat i la sobirania alimentària i el reconeixement mutu i co-responsable davant dels reptes mediambientals i demogràfics entre camp i ciutat, món urbà i món rural    
  5. Exigeix al Govern Torra-Aragonès que apliqui la llei catalana de canvi climàtic i la de finançament del transport públic paralitzades des de fa anys.
  6. Emplaça al Govern espanyol a que convoqui una assamblea ciutadana per elaborar una llei estatal d’Emergència Climàtica sense cedir a les demandes de les empreses de l’IBEX i dels lobbies econòmics i financers.

L’Emergència Climàtica ens obliga a construir un món més democràtic, just i humà i un país més verd i saludable. Si no fem allò impossible haurem d’afrontar allò impensable. Estiguem a l’altura d’aquest moment decisiu. Demà serà tard.