Manifest pel primer de maig 2022

Manifest pel primer de maig 2022

30-04-2022

El Primer de maig, Dia Internacional dels treballadors i de les treballadores, és un dia de lluita i mobilització fraternal i solidària de milions de persones arreu del món.

Durant dos anys, la covid-19 ens ha impedit manifestar-nos amb normalitat, però aquest 2022 podem tornar a sortir al carrer per reivindicar polítiques socials que la classe treballadora necessitem per paliar, per una banda, les conseqüències econòmiques, energètiques i socials de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna; i, per l’altra banda, els problemes estructurals que patim: la precarietat dels treballs, els problemes d’accés a l’habitatge i per pagar els lloguers, o la manca d’ingressos mínims d’una part important de la població que viu en el llindar de la pobresa.

Aquest és el primer 1r de maig al que, des de fa molts anys, assistim havent guanyat drets de forma generalitzada. La reforma laboral acordada amb els sindicats de classe està suposant una onada de conversió de contractes temporals a indefinits, però la inflació està qüestionant fortament el poder adquisitiu de treballadores i pensionistes. És una bona notícia l’acord entre España i Portugal per deslligar el preu del gas i fer baixar així la factura elèctrica i la inflació

En aquest sentit,

  1. La reforma laboral s’ha de seguir desenvolupant i la protecció ha de seguir creixent. 
  2. L’acord per deslligar el preu del gas és un pas important. Cal seguir baixant preus, accelerar la transició energètica per caminar cap a la autosuficiència i deixar d’agredir el planeta.
  3. Que paguin les elèctriques, les grans empreses i les grans fortunes. Mentre que alguns salaris no s’han recuperat encara de la crisi del 2008, hi ha empreses amb beneficis multimilionaris servint-se del patiment de la gent. Exigim una fiscalitat justa i adequada al moment que vivim. Les treballadores i els treballadors ja paguem i hem pagat prou.
  4. Volem reivindicar els treballs productius i reproductius. Creem la riquesa i sostenim la vida. Estem al costat dels col·lectius més vulnerables i treballem per l’aprovació iminent del conveni 189 de la OIT i pel desenvolupament de l’Estatut del Becari.
  5. Celebrem la pujada del SMI a 1.000€ i encoratgem el Govern i els agents socials a seguir incrementant-lo fins arribar al 60% del salari mig, tal i com marca la Carta Social Europea. 
  6. Per Catalunya En Comú és fonamental prioritzar el benestar de la ciutadania i, per tant, totes les administracions han de posar més recursos al servei de les necessitats de les persones, enfortint els instruments de protecció social que les polítiques neoliberals han anat soscavant, principalment: els drets laborals i sindicals; el dret a un ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania; les polítiques socials de distribució de renda; els sistemes públics i gratuïts de dependència, salut i educació, amb producció pública de ciència i tecnologia; i les polítiques d'habitatge públic.
  7. Fem una crida a la solidaritat amb les treballadores de la salut i la cura de les persones, així com de tots aquells sectors productius que han posat les seves vides al servei de les necessitats essencials i han salvat i acompanyat milers de malalts víctimes de la covid-19, encara més en un context de manca d'inversió pública en salut pública i universal; i reivindiquem la millora de les seves condicions salarials, laborals i de salut al treball.
  8. Exigim la garantia i defensa del dret de les dones a una vida lliure de violència. Cal millorar la justícia de gènere a l’àmbit laboral com a resposta a la violència social i econòmica que el sistema heteropatriarcal sotmet a les dones. Seguir pujant el SMI és la millor manera per seguir reduint la insostenible bretxa salarial.
  9. Volem fer costat molt especialment a les treballadores autònomes, que necessiten d’una nova regulació de la seva cotització a la Seguretat Social, per adaptar-la als seus ingressos reals, dotant-les d’un marc molt més ample de drets i protecció social, bonificant els trams més baixos per reduir quotes. 
  10. Denunciem l'articulació internacional del moviment neofeixista i l’extrema dreta, que propaga l'odi, el classisme, la xenofòbia, el racisme, el masclisme i l'autoritarisme aliats a una confrontació econòmica, política i ideològica en contra de les classes populars a nivell global.

Avui més que mai és necessària l’organització, la unitat i la solidaritat entre les treballadores de tot el món per a superar des de la fraternitat la crisi internacional que estem vivint, defensant la vida i la justícia social.

No podem passar per alt el context de guerra que estem vivint. Des de Catalunya en Comú rebutgem la invasió de Rússia a Ucraïna i reivindiquem  novament la resolució per la vía pacífica i diplomàtica. Incrementar el pressupost en defensa suposa una amenaça a la pau i és innecessària.

Per tot plegat, Catalunya En Comú cridem a participar a les mobilitzacions convocades pels sindicats i organitzacions socials i veïnals pels drets de la classe treballadora, la justícia, la igualtat i els drets humans.

Visca el 1r de maig!