Del Municipi A Europa: canvi climàtic i béns comuns

Del Municipi A Europa: canvi climàtic i béns comuns

05-03-2019
  • Ernest Urtasun, Eurodiputat i candidat de Catalunya En Comú a les eleccions europees
  • Jordi Cipriano, activista del Comú De Lleida, ecologista i expert en model energètic renovables
  • Cinta Gonzales Sentís, Activista ecologista jove
  • Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona
  • Marta Junqué,  consultora en projectes europeus i co-coordinadora de la Sectorial d’Internacional de Catalunya en Comú

Dinamització: Laura Begues, el comú de Lleida  

?Sala d'actes Ateneu Popular de Ponent. C/ Pau Claris 10. Lleida

⏰ 17.30 h

No hi ha un planeta B! En les darreres setmanes milers d’adolescents i joves han sortit als carrers de molts pobles i ciutats europees per reclamar mesures valentes contra el canvi climàtic i l’escalfament global. Aquestes propostes des de fa unes setmanes ja han arribat a municipis de tot l’Estat i s’emmarquen en el moviment europeu de "Fridays For Future", encapçalat per l’activista sueca Greta Thunberg.

Des de Catalunya en Comú sempre hem defensat un model verd i sostenible amb l’entorn i les generacions futures. Sabem que el futur a què aspirem només serà just si és verd i només serà verd si hi ha justícia social i fiscal. Per això, defensem el "New Green Deal" i mesures radicals que protegeixin els béns comuns i taxin a les corporacions que més contaminen.

En els municipis es visualitzen dramàticament les conseqüències d’aquest canvi climàtic, amb onades de calor extrema, augment del nivell del mar, assecant les terres, empitjorament de la qualitat de l’aire, entre altres. Respirar aire de qualitat no pot ser un luxe!

Els Ajuntament del Canvi, com Barcelona, ​​Zaragoza, Madrid, Carcaboso han demostrat que hi ha alternativa, que es poden fer polítiques valentes que protegeixin a les persones, els béns comuns i el planeta. Han apostat de forma important per la transició ecològica, la potenciació del transport públic i el transport actiu (caminar o la bicicleta com a mitjà de transport) i per a fer polítiques valentes per a millorar la qualitat de l’aire i protegir els béns comuns. De fet, la Comissió Europea ha explicat que Espanya ha evitat ser sancionada per la contaminació atmosfèrica gràcies a les mesures per a millorar la qualitat de l’aire impulsades en aquest mandat per les Ciutats Del Canvi i les accions dels moviments ecologistes. Veiem doncs com les mesures impulsades pel municipalisme transformador arreu de l’Estat ha aconseguit guanyar una primera batalla contra l'emergència climàtica, però hem de ser encara més ambicioses. Necessitem també mesures a escala europea, perquè el clima no coneix fronteres.

Sabem que la legislació europea és molt més protectora ambientalment que l’Estatal. Per això en aquest debat del cicle “Del Municipi A Europa” volem centrar-nos a buscar mesures valentes contra el canvi climàtic i a favor de la protecció dels béns comuns. I, volem fer-ho connectant polítiques locals i europees per poder donar solucions aquest problema global que ens afecta a escala local.