COMUNICAT SOBRE ELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES PROVINENTS D’UCRAÏNA I DE LA RESTA DEL MÓN.

COMUNICAT SOBRE ELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES PROVINENTS D’UCRAÏNA I DE LA RESTA DEL MÓN.

11-03-2022

Des de la sectorial de Migracions, Refugi i Ciutadania volem sumar-nos a la condemna al govern de la Federació de Russa per la invasió militar, l’assassinat de centenars de civils, entre ells menors, i els crims de guerra comesos cap a la comunitat ucraïnesa.

Segons ACNUR, s’estima que prop de dos milions de persones han fugit del país a hores d’ara i que aquesta xifra podria elevar-se fins als 4 milions de persones. Per aquest motiu, fem una crida especial a les institucions europees però també als països que estan acollint en major mesura aquestes persones (Polònia, Hongria, Eslovàquia, Romania i Moldàvia) a incrementar els esforços per coordinar l’allotjament, la regularització i la integració de les persones refugiades ucraïneses sense discriminacions. Posant una atenció especial als drets dels infants independentment de la situació de regularitat dels seus progenitors o tutors.

Considerem que, si bé avui Ucraïna significa un dels conflictes més transcendentals i amenaçadors de la pau mundial, no podem fer cap distinció en la necessitat de les persones refugiades que arriben a Europa. Persones que provenen de diferents països fugint per diverses raons de persecució com pot ser l’ètnia, la religió, la nacionalitat, la pertinença a determinats grups socials o les opinions polítiques, tal i com estableix la Convenció de l’Estatut del Refugiat de 1951.

D’aquesta manera, creiem que la protecció temporal és una bona mesura per a les persones refugiades amb passaport ucraïnès però denunciem que exclogui les persones que es trobaven a Ucraïna, en la seva majoria persones treballadores migrades i estudiants, per no comptar amb la nacionalitat ucraïnesa. Malgrat les irregulars puguin atenir-se al dret internacional, sabem que a la pràctica, els seus drets poden trigar massa temps en fer-se efectius. Volem recordar que aquesta discriminació va en detriment de tota la societat: la migrada i la d’acollida.

Celebrem que el Govern de l’Estat hagi anunciat una interpretació àmplia de la protecció temporal europea i hagi inclòs les persones ucraïneses que ja es trobaven a Espanya de forma irregular, les persones provinents de països tercers amb residència legal a Ucraïna o els i les estudiants. Si més no, les que hi residien de forma irregular hauran de cursar sol·licituds d’asil amb l’endarreriment que això suposa per fer efectius els seus drets, especialment per als infants.

Volem felicitar la societat civil i les ONG per la seva ràpida i solidària resposta cap al drama humanitari que ha generat el conflicte i continuem animant-la a coordinar i centralitzar el màxim possible l’enviament de material i a comunicar a l’administració l’acollida de persones refugiades, especialment de persones menors.

Per altra banda, ens sumem a les denúncies per part de l’ONU cap als diferents episodis de racisme que han viscut les persones africanes i asiàtiques provinents d’Ucraïna a l’hora d’abandonar el país tant per part del govern ucraïnès com pels governs dels països d’acollida.

Finalment, fem una crida a la Unió Europea, al Govern de l’Estat, a la Generalitat i als Ajuntaments a continuar fent tots els esforços necessaris per procurar un tracte igualitari a totes les persones refugiades, sense importar-ne la nacionalitat. I instem al Govern de l’Estat a atorgar amb la màxima celeritat possible les concessions d’estatus de refugiat a totes les persones que en compleixin els requisits, amb especial atenció a l’interès dels menors i de les persones més vulnerables.

 

SECTORIAL DE MIGRACIONS, REFUGI I CIUTADANIA DE CATALUNYA EN COMÚ.