[COMUNICAT] Condemnem el cop d’estat i la repressió a Bolívia i exigim el retorn a la normalitat democràtica

[COMUNICAT] Condemnem el cop d’estat i la repressió a Bolívia i exigim el retorn a la normalitat democràtica

19-11-2019

Catalunya en Comú condemna el cop d’estat i la repressió a Bolívia i crida a la comunitat internacional a què exigeixi el retorn a la normalitat democràtica

Des de Catalunya en Comú estem seguint amb profunda preocupació els esdeveniments recents i la seva evolució a l’Estat Plurinacional de Bolívia. Els pitjors pronòstics s’estan complint i hem assistit a un cop d’estat i a una repressió policial i militar que fins avui ja ha causat 23 morts i centenars de ferits.

En una operació entre els sectors oligàrquics i les forces reaccionàries del país, s’ha enderrocat al govern legítim del país, fent que l’exèrcit obligués al President a dimitir i alhora el mateix exèrcit investís la nova presidència sense cap mena de legitimitat ni recolzament popular ni democràtic. Aquests sectors no han volgut acceptar la solució de convocatòria de noves eleccions ni han respectat els procediments fixats a la constitució per a escollir una nova presidència. S’ha engegat una persecució que ha obligat a Evo Morales a exiliar-se. A més, les noves autoritats il.legítimes, han autoritzat la impunitat a la repressió desfermada, amb uns nivells colpidors de violència i d’odi racial i de classe.

Molts països de la regió, amb el beneplàcit de l’administració Trump, s’estan veient afectats per una onada reaccionària que no vol acceptar la legitimitat democràtica de les institucions si aquestes recauen en sectors populars i progressistes. No és aliena a aquesta dinàmica la disputa pel control dels recursos naturals. El moment és clau, i si no es denuncien fermament per part de la comunitat internacional aquests cops d’estat i substitucions il.legítimes del poder democràtic correm el perill de caure per una pendent molt perillosa de normalització i/o acceptació d’aixecaments, pronunciaments i cops antidemocràtics.

En aquest sentit, manifestem

  1. Denunciem el cop d’estat fet contra la institucionalitat democràtica boliviana per part de sectors oligàrquics, forces reaccionàries i sectors dels cossos policials i militars. 
  2. Fem una crida urgent per a què s’aturi la violència i la repressió per parts de les forces de seguretat sobre els sectors populars mobilitzats.
  3. Exigim que la diplomàcia espanyola i l’europea, així com la de la resta dels països del món no mirin cap a una altra banda i condemnin i denunciïn el cop d’estat.  Ens preocupa de forma especial el silenci i acceptació tàcita per part de l’acció exterior europea de les autoritats colpistes.
  4. Emplacem a la diplomàcia espanyola, europea i internacional a exercir la mediació per desescalar la violència i rebutjar la impunitat, així com per acordar unes noves eleccions que legitimin unes noves autoritats.
  5. Considerem que la solució ha de venir d’una nova convocatòria electoral amb totes les garanties per a la participació de tots els actors polítics.
  6. Cal que des d’una institucionalitat neutral i consensual s’investiguin totes les vulneracions de drets humans en la repressió desfermada.
  7.  Emplacem a que es facin totes les gestions per a què Evo Morales pugui tornar en condicions de normalitat a Bolívia en la major brevetat i s’asseguri la integritat física de tots els dirigents del MAS, així com de la població que participa en les mobilitzacions populars.