Aquesta batalla per la vida la guanyem En Comú

24-03-2020

Estimats companys i companyes,

Són dies complicats, segurament, els més difícils de la nostra història recent, i per això, ara més que mai, hem de sentir-nos acompanyades encara que sigui en la distància. En els instants en què la ment s’esborrona o ens arriben notícies dolentes, volem que sapigueu que no esteu soles. No estem soles. Davant d’aquesta crisi sanitària, i també la social i l’econòmica que sabem que estan venint, ens deixarem la pell, ens estem deixant la pell, per solucionar-les de manera col·lectiva, per superar-les en comú. Mai més un desastre de gestió com el de 2008, mai més les retallades que encara fan trontollar el nostre sistema de salut, mai més culpabilitzar la gent treballadora, les classes populars de quedar-se enrere. Aquí no es queda ningú enrere i molt menys se l’acusa falsament de cap situació de vulnerabilitat. Els únics responsables de la fractura social són aquells que s’han omplert les butxaques amb l’esforç i la suor de qui cada matí surt a treballar i a buscar-se la vida. I per això ara no ho permetrem. Mai més.

Aquesta batalla per la vida no serà curta ni fàcil, però podeu posar la mà al foc que en comú, la guanyarem. Aquest és un temps per cooperar i no per competir, un temps per a cuidar-nos i per cuidar a les persones que estimem, un temps en què formar part d’un espai col·lectiu com el nostre, la família de la gent comuna, cobra més sentit que mai. Volem que sapigueu que des de tot arreu on tenim responsabilitats institucionals i de govern estem compromeses a fons per guanyar aquesta batalla. Estem coordinades entre nosaltres, des del món municipal, al Parlament, al Congrés i al Govern central.

En aquest sentit, el Govern de l’Estat ha llençat un pla de xoc amb mesures socials i econòmiques que va en la direcció d’evitar repetir els errors de 2008. Però aquest és només un primer pas que ha de venir seguit de molts més i que ens ha de permetre, entre altres coses, estendre la moratòria de pagament als lloguers. Així mateix, estem treballant incansablement per traslladar totes les propostes perquè també s’hi posi el Govern de la Generalitat i perquè des de Catalunya s’aprovi un pla de reconstrucció social i econòmic.

La ciutadania catalana sempre ha reaccionat com un poble solidari en els moments més difícils. Ho vam fer amb el 15M, ho vam fer al crit de “no tenim por” després del terrible atemptat a les Rambles, i ho estem tornant a fer. Estem demostrant una gran resiliència. Ara els governs han de demostrar que estan a l’alçada del nostre sacrifici.

Si alguna cosa tenim la gent comuna és que quan vénen moments complicats som els primers en arremangar-nos i posar-nos a treballar, perquè estem acostumades a sobreposar-nos a les adversitats. I també tenim clar que no tolerem que ningú ens enfronti. Sabem que la fraternitat és la nostra gran força. Per això, juntes, lúcides i compromeses, sortirem d’aquesta i farem que aquells que més tenen, com grans empreses i poder financer, o especuladors com els fons voltors, assumeixin la seva part de responsabilitat en aquesta lluita col·lectiva. A cap polític li pot tremolar el pols.

El nostre compromís és amb el 99%, així que a les que esteu confinades, a les que ens esteu cuidant, a les que ens ateneu a les botigues d’alimentació o a la farmàcia, a les que ens salveu la vida als hospitals, a les que netegeu els carrers, a les que feu arribar els paquets... a totes vosaltres, moltíssimes gràcies.

Cada nit els balcons de les nostres ciutats s’omplen de solidaritat feta aplaudiments cap a vosaltres. El següent repte és, amb tota la intel·ligència i l’empenta de la gent comuna, traduir aquests aplaudiments en polítiques públiques que blindin els drets de totes. Sortim d’aquesta amb més força, més comunitat i més democràcia. No tornem al punt del qual veníem. Avancem. Posem l’economia al servei de la vida, i cuidem-nos.

#EnsEnSortiremEnComú

Ada Colau, Candela López i Jéssica Albiach