Aquest Sant Jordi, més que mai, hem de celebrar la literatura

23-04-2020

Aquest 23 d'abril no podrem sortir als carrers a buscar als nostres autors o autores preferits, no podrem anar a visitar la parada de la nostra llibreria habitual, no podrem xerrar presencialment amb els editors i editores i escoltar les seves recomanacions, no podrem regalar roses a qui més estimem. Però en absolut vol dir que no tinguem res a festejar. Aquest Sant Jordi, més que mai, hem de celebrar la literatura. Perquè ha estat en la cultura en totes les seves formes, i molt especialment en les històries que ens porten els llibres, on aquests dies hem trobat refugi.

La crisi sanitària que estem vivint i el conseqüent confinament ha posat de manifest com la cultura és un bé essencial. Davant el desconcert i la incertesa que ens provoca una situació sense precedents, la cultura ha esdevingut no només una eina imprescindible per comprendre la realitat, sinó que s'ha demostrat un instrument capaç de transformar el món que ens envolta. Reconèixer que la cultura és un bé essencial implica garantir-ne l'accés a la ciutadania com a un dret, però a la vegada significa que hem de protegir a les persones que la fan possible. És per això que pensem que aquest Sant Jordi més que mai ha de ser una diada reivindicativa: hem de defensar la pluralitat i diversitat cultural, i això implica defensar els drets de les persones que hi treballen.

El mapa de llibreries de Catalunya és ric i divers, amb més de 800 llibreries, de les quals més de la meitat són independents. Aquestes llibreries hauran de fer front a moltes dificultats per seguir endavant després de romandre tancades precisament la temporada amb més facturació de l'any. És per això que aquest Sant Jordi volem posar en valor la seva feina i encoratjar a la ciutadania a tenir-ne cura. Comprem a les llibreries de proximitat, del nostre barri o poble, només així podrem garantir que es mantingui l'ecosistema del llibre del nostre país. Com deia l'escriptor John Updike, "les llibreries són fortaleses solitàries que il·luminen els nostres carrers". Defensem-les.

Aquests dies hem vist que junts i juntes som capaços de moltes coses. Aquest Sant Jordi sortim a les finestres i balcons, regalem-nos flors i històries d'altres maneres, perquè, si alguna cosa ens ha ensenyat la literatura, és que la imaginació pot trencar totes les barreres.