Comuns Federalistes

Torna
Òrgan
Consell Nacional
Presentació de la candidatura

 

Pensar, il·lusionar, actuar, governar i transformar.

Qui som

https://comunsfederalistes.com/

Un grup de companyes i companys de Catalunya en Comú, procedents de Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA o simplement comuns, que hem decidit fer una candidatura des de baix amb voluntat de representar totes les sensibilitats no independentistes de la nostra confluència i presentar-nos a les properes eleccions als òrgans de direcció sota el nom Comuns Federalistes,  un nom que és una declaració fraternal de principis d’un espai constructiu, plural i organitzat de debat, reflexió i proposta federal dins dels Comuns.

Un grup que vam defensar que l’1-O no va ser un referèndum efectiu amb garanties democràtiques, sinó una fugida cap endavant que ha acabat portant el conflicte nacional a límits impensables i dolorosos, que està enquistant la divisió de Catalunya en dues meitats. L’únic camí de reconciliació de Catalunya amb si mateixa és una proposta federal, perquè per canviar Espanya cal canviar Catalunya i per canviar Catalunya cal canviar Espanya, com ha demostrat la moció de censura que ha fet caure el govern Rajoy.

Un grup que creiem que la nostra ambigüitat i indefinició sobre el model d’Estat va ser la principal causa dels resultats que vam obtenir el 21 D, els quals mereixien un debat que hem reclamat i que no s’ha produït.

 

Per què ens hi  presentem

Perquè volem enfortir Catalunya en Comú i fer més col·lectiva, oberta i democràtica la presa de decisions, amb la presència visible d’una sensibilitat federal que ens ajudarà a assemblar-nos més a la gent que eixampla el nostre espai polític amb el seu vot.

Perquè volem contribuir a fer possible un horitzó de transformació social, de sostenibilitat mediambiental, de feminització de la societat i de respecte a les llibertats i els drets humans, un horitzó de reconeixement de Catalunya com a nació en el marc d’un Estat plurinacional de matriu federal i d’una Unió Europea que, en comptes d’obstacle, ha de ser un instrument per fer front als reptes actuals.

 

Com ho veiem

El segle XX es va acomiadar amb el triomf del capital financer sobre el món del treball i aquest segle XXI ha accelerat la dinàmica de canvis profunds i globals, majoritàriament regressius, al món, a la Unió Europea i a les nostres vides. La crisi econòmica ens ha deixat unes societats més desiguals i precàries, amb menys llibertats i drets.

La incapacitat dels partits dominants de canviar la situació socialment injusta, filla de les polítiques neoliberals (impulsades a casa nostra pel PP i les diferents versions de CiU) està provocant convulsions electorals als estats europeus: populisme, extrema dreta, xenofòbia i antieuropeisme s’hi barregen en diverses proporcions. L’impacte de les polítiques de Trump  (la retirada dels acords de París sobre el clima, l’ofensiva contra la immigració, el trencament dels acords amb Iran, els aranzels o el trasllat de l’ambaixada a Jerusalem) fa que el panorama sigui encara més terrible.

Espanya, Catalunya inclosa, travessa una triple crisi: social, moral i territorial.

- Una crisi social amb uns nivells de desigualtat i precarietat mai vistos des de la recuperació de la democràcia.

- Una crisi moral pels continuats casos de corrupció que enfonsen la confiança de la ciutadania en la política.

- Una crisi territorial atiada per les polítiques recentralitzadores i uniformitzadores del PP i C’s.

En aquest marc social i polític confús, incert pel que fa a la relació Catalunya-Espanya  i en plena hegemonia del pensament neoliberal hem de fer política, aprofitar les oportunitats que pugui obrir la inèdita suma parlamentària del Congrés de Diputats, que ha pogut enderrocar un govern per una aliança del sentit comú de l’Espanya real plurinacional.

 

Què proposem

Fer política pensant en la gent que ens va donar suport a les eleccions generals i que va acolorir el mapa amb el color dels Comuns fins fer-nos guanyar. Segons el CEO el 60% dels nostres votants vol un estat federal i un altre 28% vol mantenir-se en l’autonomia.

Recuperar i encomanar la il·lusió de guanyar i governar. No volem limitar-nos a ser oposició, sinó transmetre empenta, rigor, capacitat per governar i ambició per transformar. La força d’una confluència de lluita i de govern que vol governar ja els municipis i, a mig termini, la Generalitat.

Passar a l’ofensiva amb una proposta en positiu sobre el tema nacional. Proposem debatre un projecte de reforma de la Constitució difícil però no impossible, basat en els principis del federalisme i capaç de sumar, amb Unidos Podemos, aliances en l’Espanya plurinacional i les esquerres perifèriques.

Fer del desplegament territorial una oportunitat per créixer i multiplicar-nos, per implicar nova gent en els projectes de canvi dels pobles i ciutats, per fer una organització més viva i present al costat de la gent. Una eina per impulsar i participar en les mobilitzacions per les pensions, la sanitat, els drets reclamats el 8 M, les negociacions amb les patronals, etc. En definitiva, prendre la iniciativa en roig, en verd, en violeta, en les batalles socials i per la millora de les condicions de vida, l’ecologisme i el feminisme. 

Donar centralitat al món del treball en la nostra política. En gran part la nostra vida depèn de la nòmina i de tenir feina, i els sindicats són sovint el principal o l’únic suport dels treballadores i les treballadores al lloc de treball.

Abordar unes eleccions municipals difícils, marcades pel debat nacional, amb el primer objectiu de tornar a guanyar Barcelona i consolidar l'alcaldia, mantenir la resta d’alcaldies de les forces de la confluència i conquerir-ne de noves on vam guanyar a les generals. La nostra aspiració és ser la força hegemònica municipal a Catalunya.

Exigir al govern de Quim Torra que posi en marxa la Comissió bilateral prevista a l’Estatut perquè sigui un canal de diàleg obert amb el govern de l’Estat.

Comuns Federalistes volem ser una veu clara, la del 60% de la nostra gent que vol un Estat federal, però també la de tothom que no cregui en la unilateralitat, perquè qualsevol solució al conflicte ha de ser federal, un model fruit de la cultura política basada en el diàleg, la negociació i el pacte,  que permet conviure en la diversitat al 40% de la població mundial.

Projecte de la candidatura
Araceli Viñes Herrero

Llicenciada en Història i Geografia i professora de secundària a l’ensenyament públic. He participat en la defensa i la millora de l’ensenyament públic, però sense participar en sindicats i partits que sempre m’havien semblat piramidals i rígids. L’aparició de formacions com Barcelona en Comú i Podemos em van semblar projectes il·lusionants i innovadors que plantejaven noves formes de fer política. Per aquest motiu, m’he implicat en ambdues formacions, participant a l’assemblea d’Horta-Guinardó de Barcelona En Comú, al cercle de Podem d’Horta-Guinardó i a Catalunya En Comú.

Em present amb Comuns Federalistes perquè vull col·laborar en la construcció d’un partit fratern, democràtic, sòlid i confluent que, basant-se en una relació de sobiranies federal amb la resta d’Espanya i també amb Europa, tingui en el centre de les seves accions la millora de la classe treballadora lluitant contra el neoliberalisme, la desigualtat social i la corrupció.

Arnau
Arnau Funes Romero

Educador Social dedicat al Treball Social i Comunitari. Militant del municipalisme, l’esport, la cultura, la cooperació internacional, l’economia social, la pau i els drets humans. Regidor a Cornellà i portaveu de l’Entesa a Diputació.

Vull col.laborar a que Catalunya en Comú sigui un espai polític plural capaç de ser la referència de la majoria de la població de Catalunya. Crec que hem de poder construir un espai polític modern d’arrels transformadores, feministes, internacionalistes i federals. Catalunya en Comú ha de ser una proposta basada en les necessitats socials i en generar oportunitats de futur per Catalunya i la seva gent que superi els conflictes identitaris.

 

Angeles
Angeles Camacho Alcalde (A)

Dona d’esquerres, feminista, federalista. Activista en Moviments Socials. Poso tota la meva experiència i il·lusió en la Candidatura de Comuns Federalistes

Carles
Carles Fuxet Garcia

Nascut i resident a Torredembarra (Tarragona).

Treballador de l’Ajuntament de Torredembarra des de 1996 i membre del comitè d’empresa des de l’any 2007. Vaig coordinat el Projecte Òmnia a Torredembarra, dedicat a la difusió de l’ús de les TIC com a eina per a la inclusió social de les persones en risc, des de l’any 2001 fins el setembre de 2016.

Aquesta candidatura encarna un projecte que defineix clarament el posicionament de la majoria dels nostres companys i companyes així com dels nostres votants. Aquesta via, és l’única que pot aportar una solució per a tots i totes, no solament al problema territorial, si no també, a la construcció d’una societat més justa i menys excloent.

Espero poder aportar la meva experiència, el meu temps i les ganes de treballar conjuntament amb tots vosaltres. 

 

Teresa
Teresa Rodriguez Castells

Professora jubilada,  35 anys a l’ensenyament públic. Defensora dels Drets Humans i de lo Públic. Implicada, des de sempre, en les lluites socials. Sindicalista de CCOO i als anys 70 en el PSUC. Actualment des de Barcelona en Comú participo en les lluites del barri de l’Eixample a Barcelona. També formo part de Podem i Catalunya en Comú. Des de fa també uns mesos participo en Comuns Federalistes, un corrent d’opinió dins de Catalunya en Comú, perquè crec fermament que Catalunya ha de tenir un encaix federal en una Espanya plurinacional.

La meva motivació és lluitar sempre per la justícia social,  la igualtat de drets entre homes i dones i buscar una sortida federal entre els diferents pobles d'Espanya i Europa i i per això formo part d’aquesta candidatura.

Joaquín
Joaquín Soler Cura

Arquitecte.

Tècnic de l’administració local i despatx professional propi al servei del ciutadà, expert en rehabilitació, habitatge i legalitat urbanística.

Com a objectiu lluitar pel canvi social i l’organització de l’estat. Militant de base en diferents associacions republicanes federals per difondre la cultura i els valors republicans a la societat. Col·laboro amb mitjans de comunicació: radio i premsa digitals.

La motivació per presentar-me: és que crec en la vocació transformadora i democràtica del projecte, per fer un camí en comú, som ciutadans i brigadistes. Participació democràtica en un espai de base transversal per aconseguir arribar a un nou horitzó.

Arga
Arga Sentis Maté

Vaig néixer a Tarragona fa 54 anys, tinc un fill i una filla. Sóc llicenciada en Filologia Catalana i postgraduada en govern de la ciutat, drets ciutadans i polítiques publiques. Tinc el meu lloc de treball al Consorci per a la Normalització Lingüística i actualment sóc regidora a l’Ajuntament de Tarragona.

Vull contribuir a la creació d’un espai valent que aporti solucions possibles per superar el conflicte territorial i representatiu, capaç de sumar per transformar la societat,  amb la convicció de la necessitat d’articular Catalunya des de la participació territorial i amb visió europea, fugint de centralismes i victimismes, amb un model de desenvolupament basat en el coneixement, la innovació  i la cohesió social i territorial.

Antoni
Antonio Camacho Alcalde

Sindicalista

Escola Formació Professional de la ENASA (Empresa Nacional de Autocamiones SA)
President Comitè d’Empresa 1980-1998
Secretari d’Acció Sindical Federació del Metall de Catalunya de CCOO, 1988-2000
Secretari d’Ocupació i Previsió Social Complementaria de la Federació estatal de CCOO, 2000-2008
Secretari de Formació Sindical de la Confederació Sindical de CCOO

La meva motivació és que Catalunya en Comú esdevingui en una força política d’esquerres, ecologista i feminista, que sigui el referent polític de les classes treballadores i populars, amb una proposta federal de la Constitució, que ens permeti recuperar la confiança i el vot de la gent que ens va fer guanyar dues eleccions generals a Catalunya.

Espe
Esperanza Velasco Acebal

Sóc Arquitecta. Vaig néixer a Oviedo, Astúries i visc a Barcelona des de 1975. Sóc arquitecta per la ETSAB (UPC) a on vaig fer treball d’investigació durant cinc anys. Treballo en la Funció Pública des de 1988: Primer a Mataró i després a l’Ajuntament de Barcelona, els últims 22 anys al Servei de Patrimoni Arquitectònic de l’Eixample.

Vinculada a partits d’esquerres des de 1972, en la lluita universitària contra el franquisme. Em vaig sumar al moviment de Guanyem Barcelona el dia de la presentació, al juny de 2014. Membre de Barcelona en Comú i Catalunya en Comú des de la seva creació. Formo part dels eixos Urbanisme, Patrimoni i Habitatge i de l'Assemblea de Sarrià-Sant Gervasi.

Després d’anys de decadència democràtica al nostre país, la presentació de Guanyem Barcelona va suposar una sacsejada i em vaig decidir participar d’una forma activa per aconseguir recuperar la ciutat per la gent.

I ara, després d’aquests últims temps en els quals el procés ha segrestat la nostra política, cal de nou engrescar-nos en la recuperació de la convivència, dedicant els esforços i recursos en la defensa dels nostres drets com a ciutadans: millor sanitat, cultura, feina pels joves, progrés... trencant fronteres i cercant un món igualitari i fraternal.

 

Josep Lluís
Josep Lluís Notivoli Belio

Sóc economista i exerceixo  la meva professió en el sector públic.

Considero que el problema ecològic és el principal repte que tenim i, conseqüentment, partidari del decreixement econòmic. També sóc activista de la Campanya Catalunya NO als Tractats de Comerç i Inversió.  

Crec que cal impulsar l'ecosocialisme, en aquests últims anys la crisi ha provocat un oblidt del problema ecològic que cal superar.

Així mateix, em preocupa l'encaix territorial de Catalunya amb la resta d'Espanya, el qual penso que únicament es pot superar adoptant un model autènticament federal.


 

Rocio
Rocio Jiménez Ferreiro

Dona jove d'esquerres i federalista. Amb àmplia experiència en l'àmbit de la intervenció social i sòcia fundadora del projecte d'Economia Social i Solidària Ecobodum. Militant activa en la defensa del medi ambient, del desenvolupament local i territorial, de l'agricultura ecològica i la sobirania alimentària.

Tono
Antonio Polo Lama

Soy autónomo, me dedico profesionalmente a la distribución y comercialización de aceite de oliva.

En el plano institucional, soy regidor y gobierno por el grupo municipal de ICV-EUIA Lliçà d'Amunt. En mi partido de base soy tanto Conseller Nacional, como miembro de la comisión Nacional de EUIA. En mi asamblea de base ejerzo como secretario de organización de la asamblea local de Lliçà d'Amunt. 

Montserrat
Montserrat Àlvarez Fuertes

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, la meva carrera professional s’ha desenvolupat en la funció pública , i concretament en el mon del treball, en les competències que té l’administració des de les Relacions Laborals, passant per treballar en  una Oficina d’Ocupació, així com la gestió d’ ajuts a la promoció de l’ocupació autònoma per aturats o en el registre de Cooperatives.

Al 2015 vaig participar com a cap de llista a les eleccions municipals per Sant Pere de Ribes.

Crec que des de l’esquerra transformadora hem de parlar d’un model d’Estat federal i això s’ha de reflectir en Catalunya en Comú. Un estat federal permetrà  lluitar per una societat que ens permeti desenvolupar, construir, conviure i créixer des del respecte a tots i a tothom. I, on Catalunya sigui la cua de lleó i no un cap de ratolí, i com diu la Teresa Juvé Catalunya no és pot dessolidaritzar dels altres pobles d’Espanya.


 

Josep Maria Camós Cabeceran

Sóc de Barcelona, de l’Eixample i de Sant Martí. Soc economista i treballo com a tècnic de l’administració local. Afiliat a ICV. Soc delegat per Comissions Obreres i actualment president del Comitè d’Empresa.

Vull participar en la construcció de Catalunya en Comú d’una força d’esquerra transformadora, ecologista, profundament democràtica i guanyadora. Un partit que defensi els drets de la immensa majoria que encara està pagant una crisi que no va provocar.

Per una Catalunya integrada en harmonia en una Espanya federal.

 

 

 

Petra
Petra Merino Rodríguez

Bibliotecaria, de CCOO, PSUC i ICV. 

Militante de base toda la vida, en asociación de vecinos del Carmel, desde los primeros planings familiares en los 80. Feminista, fundadora de género en el desarrollo de ACSUR las Segovias. Soy extremeña y viví dos años en El Salvador trabajando con mujeres en los años de los acuerdos de paz. 

Me presento en esta candidatura porque soy feminista siempre, y porque creo en una solución federal para arreglar el país.

Jose Luis
José Luís Cuba Valenzuela

Grado en Derecho. Postgrados en Dirección de Recursos Humanos y Operaciones. Trabajo en Despacho de Abogados com Administrativo Contable.

Estoy implicado en política desde muy joven, siempre comprometido con la unidad de la izquierda. Miembro fundador de la Plataforma CANET EN ACCIÓ, orientada a dar soluciones a las personas en paro, incluyendo acciones como recogida de alimentos en el pueblo, consiguiendo una media mensual de 2,4 toneladas. Miembro Fundador de SOM CANET, conformada por militantes de Podemos, ICV e Independientes, que nos presentamos en las últimas elecciones municipales, y actualmente formamos parte de la Junta de Govern del Ayuntamiento de Canet de Mar.

Miembro del Consell de Promoción Económica del Ayuntamiento de Canet de Mar. Miembro del Círculo de Podemos de Canet de Mar y de la Coordinadora de Podemos en el Maresme. Miembro de la Coordinadora Nacional de Catalunya En Comú.

Me presento, porque estoy muy ilusionado, con la posibilidad de seguir formando parte de este proyecto nacional de izquierdas, que se viene consolidando.

 

Txell
Meritxell Centeno Magí

Una república verda i federal es el meu ideari de sempre, de la mà amb els altres pobles i nacions ibèrics amb qui compartim molt, des de fa segles, per donar més veu als Pirineus i per l'aprofundiment democràtic a Catalunya en Comú i a la societat.

La meva militància social va començar a l’Institut, al Sindicat d’Estudiants, del que vaig ser co-portaveu a Catalunya, va seguir a la universitat on vaig ser portaveu del Consell d’estudiants de la Facultat de Periodistes i vaig muntar la Taula dels Becaris i vaig estar a la Mesa Cívica per la Universitat Pública. He estat sempre als moviments socials quan vivia barri de la Verneda i he militat activament en DEPANA. Sóc Periodista ambiental, especialitzada en Natura i Patrimoni cultural i històric, visc al Pirineu lleidatà, a l’Alta Ribagorça, Alterno una plaça d’informadora en un espai natural protegit i feines de guia turístic als Pirineus. Sóc de Podem.

 

Ana
Ana Caballero Sancho

Sóc Regidora de l'Ajuntament de Mataró. Milito a Podem i he estat membre de la primera Coordinadora de Catalunya En Comú.

He cursat estudis en Dret però no vaig acabar la carrera. Treballo a  l'Administració Pública des de 1986, sempre al servei de la ciutadania, on m'he especialitzat en temes de seguretat. He impartit  xerrades de prevenció en violències masclistes, seguretat, consum de drogues, etc. a escoles, instituts, o casals de gent gran,

La meva lluita sempre ha estat la igualtat en  tots els àmbits en els que he participat. M'agrada treballar en equip i tenir clars els objectius.

Roger
Roger Molinas Amoros

Llicenciat en Història per la UAB, especialista en Arqueologia Prehistòrica. He dirigit intervencions arqueològiques a Barcelona, Gavà, Sant Boi, Montmeló o Figuerola del Camp entre altres. També he treballat en editorials, en educació i a la Fira de Barcelona. Sóc autor de diversos articles científics sobre arqueologia i patrimoni, així com del llibre "Patrimonicidi" (Edicions Els Llums, 2014). Activista social i veïnal en diferents moviments socials LGBT, anti-racistes, ecologistes i de protecció del patrimoni cultural.  

Em presento per que tinc una motivació de que a Catalunya es posin sobre la taula les lluites socials, mediambientals i de gènere, amb una política més oberta, democràtica i transparent que posi fi a la corrupció, les polítiques neoliberals i la desigualtat social, buscant una cohesió social des de la pluralitat d'identitats que conformen la societat catalana, plantejant una relació de sobiranies compartides i federals amb la resta d'Espanya, la UE i la resta del planeta.  

Maria jesús
Maria Carmen Del Jesús Romero

Sóc nascuda a Sabadell però vivint a Polinyà des del 2002. Tinc una nena de 14 anys i un nen de 12 anys als que intento inculcar que s'han implicar políticament i en el que a ells els afecta, i defensar l'escola pública.

Sempre he estat lligada políticament, primer a ICV i des del 1998 a EUiA, a on vaig estar treballant com Administrativa fins el 2003.

Porto tretze anys treballant com a comercial en una empresa de la industria agroalimentària, professió que m'ajuda a estar al carrer i conèixer la realitat de la seva gent.

A diferents eleccions municipals he participat a les llistes d'ICV-EUiA del meu poble. Actualment, sóc Coordinadora de l'Assemblea d'EUiA de Polinyà i membre del Consell Nacional.

He format part de la llista de Catalunya en Comú-Podem a les darreres eleccions autonòmiques del 21D i estic contenta de poder estar als Comuns Federalistes.

Daniel
Daniel Yebra Folgueral

Arquitecte. Professor del Departament de Ciència i Ingenieria Náutiques de la Facultat de Nàutica de Barcelona de la UPC.

En aquests darrers temps el procés ha segrestat la nostra política, cal de nou engrescar-nos en la recuperació de la convivència, dedicant els esforços i recursos en la defensa dels nostres drets com a ciutadans amb una millor sanitat, cultura, feina pels joves, progrés i contribuir en la construcció d’un país més just, equitatiu, federal i fraternal.

 

Martina
Martina Cantero Izquierdo

Llicenciada en Ciències de l'Educació i treballadora en la Administracio Pública.

La meva motivació és treballar per aconseguir la igualtat real de dona, participant en l'activisme polític, social i ecologista.

 

 

 

 

 

 

Albert Cazalilla Rodriguez

Sóc del barri de Sant Feliu, a L'Hospitalet de Llobregat. Vinc d'una família nombrosa d'immigrants andalusos, el cinquè de cinc. La meva escolarització va ser a la Pública del meu barri. Jugador de bàsquet federat durant més de 12 anys, també he estat vinculat al món del lleure, d'infant a monitor i ara voluntari esporàdic.  Els meus estudis superiors  són de Llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques i Graduat Superior en Comunicació, parlo 4 idiomes  i treballo ja fa més de 8 anys com a gestor cultural en un equipament públic de Barcelona. 

La meva acció/motivació política està enfocada en la defensa dels drets LGBTI's, les polítiques culturals i animalistes i la millora de les condicions laborals del meu sector.

 

Ana
Ana Martín Gonzalo

Compromesa amb el sector públic per garantir la igualtat de drets i oportunitats per a totes i tots. M’organitzo sindicalment per millorar les condicions materials de la nostra classe. Militant d’EuiA i feminista

.A l’horitzó la 3a República federal com a pont fraternal entre els pobles.

 

 

Mireia Rovira Adalid

Per un projecte federal, solidari i plurinacional