Comuns Federalistes

Torna
Òrgan
Comissió Executiva Nacional
Presentació de la candidatura

 

Pensar, il·lusionar, actuar, governar i transformar.

Qui som

https://comunsfederalistes.com

Un grup de companyes i companys de Catalunya en Comú, procedents de Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA o simplement comuns, que hem decidit fer una candidatura des de baix amb voluntat de representar totes les sensibilitats no independentistes de la nostra confluència i presentar-nos a les properes eleccions als òrgans de direcció sota el nom Comuns Federalistes,  un nom que és una declaració fraternal de principis d’un espai constructiu, plural i organitzat de debat, reflexió i proposta federal dins dels Comuns.

Un grup que vam defensar que l’1-O no va ser un referèndum efectiu amb garanties democràtiques, sinó una fugida cap endavant que ha acabat portant el conflicte nacional a límits impensables i dolorosos, que està enquistant la divisió de Catalunya en dues meitats. L’únic camí de reconciliació de Catalunya amb si mateixa és una proposta federal, perquè per canviar Espanya cal canviar Catalunya i per canviar Catalunya cal canviar Espanya, com ha demostrat la moció de censura que ha fet caure el govern Rajoy.

Un grup que creiem que la nostra ambigüitat i indefinició sobre el model d’Estat va ser la principal causa dels resultats que vam obtenir el 21 D, els quals mereixien un debat que hem reclamat i que no s’ha produït.

 

Per què ens hi  presentem

Perquè volem enfortir Catalunya en Comú i fer més col·lectiva, oberta i democràtica la presa de decisions, amb la presència visible d’una sensibilitat federal que ens ajudarà a assemblar-nos més a la gent que eixampla el nostre espai polític amb el seu vot.

Perquè volem contribuir a fer possible un horitzó de transformació social, de sostenibilitat mediambiental, de feminització de la societat i de respecte a les llibertats i els drets humans, un horitzó de reconeixement de Catalunya com a nació en el marc d’un Estat plurinacional de matriu federal i d’una Unió Europea que, en comptes d’obstacle, ha de ser un instrument per fer front als reptes actuals.

 

Com ho veiem

El segle XX es va acomiadar amb el triomf del capital financer sobre el món del treball i aquest segle XXI ha accelerat la dinàmica de canvis profunds i globals, majoritàriament regressius, al món, a la Unió Europea i a les nostres vides. La crisi econòmica ens ha deixat unes societats més desiguals i precàries, amb menys llibertats i drets.

La incapacitat dels partits dominants de canviar la situació socialment injusta, filla de les polítiques neoliberals (impulsades a casa nostra pel PP i les diferents versions de CiU) està provocant convulsions electorals als estats europeus: populisme, extrema dreta, xenofòbia i antieuropeisme s’hi barregen en diverses proporcions. L’impacte de les polítiques de Trump  (la retirada dels acords de París sobre el clima, l’ofensiva contra la immigració, el trencament dels acords amb Iran, els aranzels o el trasllat de l’ambaixada a Jerusalem) fa que el panorama sigui encara més terrible.

Espanya, Catalunya inclosa, travessa una triple crisi: social, moral i territorial.

- Una crisi social amb uns nivells de desigualtat i precarietat mai vistos des de la recuperació de la democràcia.

- Una crisi moral pels continuats casos de corrupció que enfonsen la confiança de la ciutadania en la política.

- Una crisi territorial atiada per les polítiques recentralitzadores i uniformitzadores del PP i C’s.

En aquest marc social i polític confús, incert pel que fa a la relació Catalunya-Espanya  i en plena hegemonia del pensament neoliberal hem de fer política, aprofitar les oportunitats que pugui obrir la inèdita suma parlamentària del Congrés de Diputats, que ha pogut enderrocar un govern per una aliança del sentit comú de l’Espanya real plurinacional.

 

Què proposem

Fer política pensant en la gent que ens va donar suport a les eleccions generals i que va acolorir el mapa amb el color dels Comuns fins fer-nos guanyar. Segons el CEO el 60% dels nostres votants vol un estat federal i un altre 28% vol mantenir-se en l’autonomia.

Recuperar i encomanar la il·lusió de guanyar i governar. No volem limitar-nos a ser oposició, sinó transmetre empenta, rigor, capacitat per governar i ambició per transformar. La força d’una confluència de lluita i de govern que vol governar ja els municipis i, a mig termini, la Generalitat.

Passar a l’ofensiva amb una proposta en positiu sobre el tema nacional. Proposem debatre un projecte de reforma de la Constitució difícil però no impossible, basat en els principis del federalisme i capaç de sumar, amb Unidos Podemos, aliances en l’Espanya plurinacional i les esquerres perifèriques.

Fer del desplegament territorial una oportunitat per créixer i multiplicar-nos, per implicar nova gent en els projectes de canvi dels pobles i ciutats, per fer una organització més viva i present al costat de la gent. Una eina per impulsar i participar en les mobilitzacions per les pensions, la sanitat, els drets reclamats el 8 M, les negociacions amb les patronals, etc. En definitiva, prendre la iniciativa en roig, en verd, en violeta, en les batalles socials i per la millora de les condicions de vida, l’ecologisme i el feminisme. 

Donar centralitat al món del treball en la nostra política. En gran part la nostra vida depèn de la nòmina i de tenir feina, i els sindicats són sovint el principal o l’únic suport dels treballadores i les treballadores al lloc de treball.

Abordar unes eleccions municipals difícils, marcades pel debat nacional, amb el primer objectiu de tornar a guanyar Barcelona i consolidar l'alcaldia, mantenir la resta d’alcaldies de les forces de la confluència i conquerir-ne de noves on vam guanyar a les generals. La nostra aspiració és ser la força hegemònica municipal a Catalunya.

Exigir al govern de Quim Torra que posi en marxa la Comissió bilateral prevista a l’Estatut perquè sigui un canal de diàleg obert amb el govern de l’Estat.

Comuns Federalistes volem ser una veu clara, la del 60% de la nostra gent que vol un Estat federal, però també la de tothom que no cregui en la unilateralitat, perquè qualsevol solució al conflicte ha de ser federal, un model fruit de la cultura política basada en el diàleg, la negociació i el pacte,  que permet conviure en la diversitat al 40% de la població mundial.

Projecte de la candidatura
Jose Luis Atienza
José Luís Atienza Ferrero
Coordinador

Vaig estudiar periodisme a l'Escola de Periodisme de l'Arquebisbat de Barcelona on vaig tenir la sort de tenir de professor al 'Manolo Vázquez Montalbán. He estat regidor de Viladecans en dues etapes. l'última va ser la millor, vaig portar Medi Ambient i Cultura, dues de les meves passions. Vaig ser finalista del Premi Tusquets de Nous Narradors, vaig escriure durant tres estius una secció del diari Avui sobre gastronomia, moda, disseny i antres de perdició de Barcelona- Vaig ser vicepresident del Centre d'Estudis del Baix Llobregat.

Estic el primero de la fila per demostrar que la diversitat se demuestra andando. La nostra candidatura té una rara virtut: haver teixit un espai on conviuen, com una sola, totes les sensibilitats polítiques de la confluència. Som Comuns i Som Federalistes. Som aquí perquè s'escolti una veu col·lectiva forta i clara, la dels Comuns, que proposi un acord de país i d'Estat que tregui a Catalunya de la paràlisi entre el tot i el no-res.

Una veu, la dels Comuns, que amb valentia i realisme ajudi a ocupar l'espai polític que vam obrir en les dues eleccions generals. Una veu, la dels Comuns, que digui allò que és evident, que descartada la drecera unilateral el camí ha de ser federal.

Creiem que s'ha de governar la confluència des de la confiança en els territoris, confiança en la gent que tracta els problemes a peu de carrer, perquè és des d'aquí on es fa una confluència guanyadora, un Xavi guanyador i una Ada guanyadora, o viceversa, un Ada guanyadora i un Xavi guanyador, en qualsevol cas, una confluència guanyadora.

Per aconseguir-ho hem de canviar coses, Comuns federalistes som i representem una part d'aquest canvi.

 

Maribel
Maribel Ibáñez Villuendas
Coordinadora

Periodista. Sindicalista al llarg 10 anys. Actualment treballant en matèries d’ocupació i acció social al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Formació: Llicenciada en CC de la Informació, Postgrau en Comunicació política i electoral, Postgrau en Periodisme Socio-Laboral i Postgrau en Desenvolupament Econòmic i Social, tots tres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Formació estratègica sobre relacions laborals i ocupació

Inscrita a Barcelona en Comú i Catalunya en Comú. Coordino l’Assemblea del barri de Les Corts en Comú i la representant de Les Corts a la Territorial de Barcelona en Comú

Volem contribuir en la construcció de polítiques que incideixin en una transformació real de les bases econòmiques i socials de la nostra societat. També col·laborar en el doble repte de conformar l’organització, donar suport a les nostres representants institucionals i treballar per fer d'aquesta organització una força hegemònica de l’esquerra a casa nostra que treballi per una Espanya federal  i plurinacional i fraterna  amb la resta pobles de l’Estat.

La nostra candidatura té una rara virtut: haver teixit un espai on conviuen, com una sola, totes les sensibilitats polítiques de la confluència. Som Comuns i Som Federalistes. Som aquí perquè s'escolti una veu col·lectiva forta i clara, la dels Comuns, que proposi un acord de país i d'Estat que tregui a Catalunya de la paràlisi entre el tot i el no-res.

Creiem que s'ha de governar la confluència des de la confiança en els territoris, confiança en la gent viu i intenta resoldre els problemes a peu de carrer, perquè és des d'aquí on es fa una confluència guanyadora.

 

Roman
Roman Ceano-Vivas Tremosa
Organització i finances

Vaig estudiar Economia però m’he dedicat professionalment a la informàtica. Dirigeixo una petita empresa que ven software per estacions de televisió de tot el món.  En política vaig entrar al PSUC al gener del 1976 i he seguit militant a les seves successives evolucions. Actualment soc coordinador de l’àmbit d’Economia d’ICV, membre de l’assemblea de Dreta Eixample de Barcelona en Comú i membre de la sectorial d’Economia de CatComú.

Vull defensar una Catalunya unida en el seu desig d’autogovern que superi la distopia creada pel independentisme.

Inés De Gispert Pastor
Coordinació de Espais Sectorials

Soy Licenciada en Filosofía y Letras He sido profesora de la UB, realizando tareas docentes, de investigación  y de gestión académica hasta mi jubilación. Participé durante la transición en el claustro constiyente para la democratización de la UB, . representante del profesorado en Claustros y Juntas de Facultad, representante sindical  por CCOO en la Junta de Personal Docente de la UB. Milité en el PSUC hasta su disolución.

Mi trabajo  docente y de investigación, se ha dirigido a la Formación del Profesorado en Psicología de la Educación y participando en tareas de renovación e innovación educativa. Estuve cooperando como formadora de profesores  en  Nicaragua,  el Salvador y Bolivia. 

En la actualidad estoy en Podemos .en el círculo Les Corts (Barcelona). Apoyé la  candidatura  municipalista  y formo parte de la asamblea de Barcelona en Comú de  Les Corts a la que represento en la Coordinadora. Me he incorporado a Catalunya en Comú desde su fundación.

En los años previos a la crisis me iba dando cuenta de que aumentaba  el deterioro de las instituciones  democráticas por las que tanto había luchado y me convertí en una indignada. Se había dejado sin voz y sin derechos  a la gente que más lo necesitaba. Por este motivo me apunte en Podemos  para contribuir a crear una herramienta que nos permitiera  devolver la voz  en  las instituciones y los derechos  a la gente.  Consciente de que las transformaciones sociales  deben realizarse en diferentes niveles, empecé a participar  en la confluencia  con otras para  el cambio más próximo, más cercano,  el municipal. Y, cuando se fundó  Catalunya en Comú, me incorpore desde el principio.

Lo que me mueve a incorporarme a esta candidatura es contribuir a la  construcción de un espacio político de izquierdas  no independentista que promueva un Estado federal  y Plurinacional

Pere Mariné Jové
Pere Mariné Jové
Transparencia

Segueixo ...enormement il·lusionat en poder contribuir a la construcció d’aquesta oportunitat única per les classes populars de Catalunya. Aportant en les mateixes proporcions experiència, coratge i entusiasme per fer-ho una realitat palpable.

Algunes dades del meu perfil :

- Activista social al Poblenou, AAVV P9, Plataforma Fem Rambla, Plataforma Ens Plantem P9. Barcelona en Comú, membre de l’Assemblea del Poblenou i St. Marti. Co-coordinador de l’Eix de Govern Local, Participació i Transparència. Membre de l'actual coordinadora general, i de la sectorial de Democràcia.

- Activista o col·laborador en associacions com Amics de la Gent Gran, Metges del Mon, Amnistia Internacional, Greenpace, Pallasos sense fronteres i d’altres.Militant d’ EUiA, membre de la Comissió Local de Barcelona d’EUiA i Conseller Nacional.

- Enginyer Superior en Informàtica per la UPC, Màster en Gestió Pública per la UAB. Màster en Societat del Coneixement i de la Informació per la UOC, i Diplomat d’Estudis Avançats UOC.Certificacions i acreditacions professionals de caràcter internacional com PMP, ITIL entre d’altres. Professional en el sector TIC, dels quals 15 anys com a directiu en diferents organitzacions. Professor col·laborador al Grau de Informàtica i Multimèdia a la UOC, Tutor dels Màster TIC i autor dels material de la assignatura Gestió del projectes TIC.

Mercè Claramunt Bielsa
Feminismes - Mediació

Advocada i mediadora, especialitzada en dret de familia i violència masclista, coautora de les bases de la Llei dels Drets de les Dones a Erradicar la Violencia Masclista, ha estat diputada de la Junta del Iltre. Col.legi de l’Advocacia de Barcelona , ha estat presidenta de l’Associació Dones Juristes, membre de la junta de l’Associació Catalana de Juristes Democrates, membre de la Societat Catalana d’Advocats de Familia, professora en la diplomatura de postgrau de violències masclistes de la UAB. Col.labora en mitjans de comunicació com experta en violències masclistes.

Militant del PSUC i d’ICV i de Dones amb Iniciativa.

Referent de Feminismes de la Candidatura Comuns Federalistes a la Comissió Executiva de CatComú

La meva motivació per presentar-me en la candidatura de Comuns Federalistes es que Catalunya en Comú es proclami del federalisme perque crec que es el millor model d’organitza